Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την Αγιά Σοφιά

Θέση για το μείζων θέμα της εγχώριας, και όχι μόνο, επικαιρότητας, δηλαδή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Κατά την σημερινή του δια περιφοράς συνεδρίαση εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα σταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν 33 σύμβουλοι, εκ των οποίων οι 30 υπερψήφισαν το εν λόγω ψήφισμα, ενώ 3 σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν δικό τους αντίστοιχο ψήφισμα. Διαβάστε το ψήφισμα:

«Το παρόν ψήφισμα αφορά την τροποποίηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη, από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης καταδικάζει έντονα το διάταγμα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο ο ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η ενέργεια αυτή προκαλεί την ιστορική μας μνήμη και προσβάλλει το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα.

Η μετατροπή του ιερού Ναού της Αγίας, του Θεού, Σοφίας, σε μουσουλμανικό τέμενος, διαρρηγνύει τις σχέσεις της Τουρκίας, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την διεθνή Κοινότητα.

Η Αγία Σοφία αποτελεί οικουμενικό σύμβολο, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό κομψοτέχνημα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου δεν πρέπει να μείνει χωρίς σοβαρή αντίδραση από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO, καθώς και από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, καθόσον η Αγία Σοφία αποτελεί οικουμενικό μνημείο βαθιάς πνευματικής σημασίας».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη