Ο άνωθεν τίτλος δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα ποιες περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από την επερχόμενη ψυχρή εισβολή που περιμένουμε από την Τρίτη το μεσημέρι στη χώρα μας και η οποία θα έχει σχετικά σύντομη διάρκεια.
Μετεωρολογική ανάλυση
Καθεστώς υβριδικής ημι-ζωνικής κυκλοφορίας αποκαθίσταται πρόσκαιρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο με τα βαρομετρικά συστήματα στα μέσα πλάτη να κινούνται κυρίως από τα δυτικά προς τα ανατολικά και με τον αζορικό αντικυκλώνα να επιχειρεί να “ριτζάρει” σε βορειότερα πλάτη, χωρίς αξιόλογη επιτυχία. Λόγω της γενικότερης χαλάρωσης του polar vortex, οι πολικές αέριες μάζες έχουν ξεχυθεί προς τα μέσα πλάτη με αποτέλεσμα ο παραμικρός μεσημβρινός κυματισμός να φέρνει τμήματα του πολικού στροβίλου νοτιότερα.
Έτσι, προέκταση του καναδικού αυτή τη φορά λοβού που έχει προηγουμένως διασχίσει τη βόρεια θάλασσα κατέρχεται από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας ως απόρροια της μικρής ταλάντωσης του πολικού αεροχειμμάρου στη δυτική Ευρώπη. Λόγω της κλίσης του συστήματος, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται στο Αιγαίο και κινείται τάχιστα βορειοανατολικά και η short wave through διασχίζει εν συνεχεία τον ηπειρωτικό κορμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά, παρασυρόμενη από τη γενική κυκλοφορία.
Εκτίμηση καιρού Τρίτης – Τετάρτης 26-27/01
Δεδομένων των παραπάνω, τα φαινόμενα που θα συνοδεύει αυτή η πτώση της θερμοκρασίας θα έχουν τον χαρακτήρα ψυχρού μετώπου (ουσιαστικά στάσιμου που “ενεργοποιείται” από ανώτερη διαταραχή) και θα συμπεριλαμβάνουν αρχικά βροχές, κατά περίπτωση ισχυρές, κυρίως σε έναν άξονα από τα νοτιοδυτικά έως τα βορειοανατολικά (νότια, ανατολική Πελοπόνησσος, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, κεντροανατολική Μακεδονία και Θράκη), καθώς και χιόνια στα ορεινά τμήματα αυτών των περιοχών, αλλά και σε ημιορεινών περιοχών της δυτικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας. Καθώς θα ενισχύεται και θα κινείται βορειοανατολικά το βαρομετρικό χαμηλό, η μόνη γεωγραφική περιοχή που θα βρεθεί άμεσα στη σφαίρα επιρροής του θα είναι το Θρακικό Πέλαγος και η Θράκη, και καθώς θα “τραβήξει” απότομα τις ψυχρές μάζες νοτιότερα, αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο του διαμερίσματος, από βορρά προς νότο και χιονόνερο στα παράκτια, ενώ γρήγορα οι χιονοπτώσεις αυτές θα επικεντρωθούν στο νομό Έβρου επεκτεινόμενες εντέλει έως και στα παράκτια.
Για περίπου 8-10 ώρες ο νομός Έβρου θα πρέπει να δεχτεί πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις και πιθανόν μεγάλα ύψη χιονιού, ιδίως στο ανατολικότερο τμήμα του, ενώ ισχυρή θα είναι η χιονόπτωση – για λιγότερες όμως ώρες – και στην Αλεξανδρούπολη. Οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης αναμένεται να δεχτούν λιγότερες χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επικεντρώνονται κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης (προοδευτικά μέχρι και σε μηδενικό υψόμετρο), έτσι χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Κομοτηνή, όχι όμως της ίδιας διάρκειας και έντασης με αυτές του Έβρου.
Όσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα: Το γενικό μοτίβο θα είναι ότι όταν οι θερμοκρασίες θα είναι ευνοικές για χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα, δε θα υπάρχει δυναμικό αίτιο να προκαλέσει φαινόμενα, με εξαίρεση ορογραφικού τύπου χιονοπτώσεις ή χιονόβροχο στα κεντροανατολικά (ανατολική Στερεά, Θεσσαλία, Εύβοια). Την Τετάρτη και ίσως την Πέμπτη, ευνοϊκές συνθήκες θα υπάρχουν για χιονοπτώσεις τύπου “lake effect” σε νησιά του βορείου – κεντρικού Αιγαίου σε χαμηλό υψόμετρο.
Πηγή: Citizen Weather Lab – Gr