Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ως το τέλος του 2021 η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην Αλεξανδρούπολη

Δώδεκα εκατομμύρια γαρίφαλα παράγονται σε θερμοκήπιο στη Χρυσούπολη Καβάλας, με τη χρήση γεωθερμίας και εξάγονται στην Ολλανδία. Το νερό βγαίνει από 70 μέτρα βάθος σε θερμοκρασία 65-70 βαθμών, αξιοποιείται ενεργειακά και επιστρέφει στη γη στους 25 βαθμούς.

Η γεωθερμία είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέγειας, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όμως στη χώρα μας χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή στη Χρυσούπολη.

Στην Ελλάδα οι ταμιευτήρες βρίσκονται σε μικρά βάθη, 150-650 μέτρα και μπορούν να προσπελαστούν εύκολα και οικονομικά, ενώ αντίστοιχης θερμοκρασίας γεωθερμικά πεδία στη Βόρεια Ευρώπη είναι στα 2.500-3.000 μέτρα βάθος, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής. «Η γεωθερμία έχει υψηλό αρχικό κόστος, αλλά το προνόμιο να έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος» ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Πασχάλης Δαλαμπάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι το τέλος 2021 θα λειτουργήσει ένα μεγάλο που αξιοποιεί το γεωθερμικό πεδίο στην Αλεξανδρούπολη το οποίο θα αξιοποιηθεί για αστική τηλεθέρμανση με γεωθερμία, ενώ στο δίκτυο μπορούν να ενταχθούν και αγροτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, επίκειται η έκδοση τριών ΚΥΑ με λεπτομερή οδικό χάρτη που θα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μίσθωση γεωθερμικών πεδίων και πως θα εκτελούνται τα έργα εντός τους. Κατά τον κ. Δαλαμπάκη, όταν ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να εκφραστεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: ert.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη