Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Όλα τα ονόματα υποψηφίων δημάρχων και… «ενδιαφερομένων» στους 5 δήμους του Έβρου…

Δώδεκα + 2 επίσημες υποψηφιότητες, δύο συνδυασμοί που δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να επισημοποιήσουν σύντομα τις υποψηφιότητές τους και 11 +1 «σχήματα» που δηλώνουν πρόθεση αλλά συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, συνθέτουν, μέχρι στιγμής, το προεκλογικό σκηνικό στους πέντε δήμους του νομού Έβρου, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.

Στις επίσημες υποψηφιότητες συμπεριλαμβάνονται οι νυν δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ενώ επίσημα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές, με τα ψηφοδέλτια που ετοιμάζουν, ο Βαγγέλης Λαμπάκης στην Αλεξανδρούπολη, ο Χρήστος Καζαλτζής, η Μαρία Γκουγκουσκίδου και ο Διαμαντής Παπαδόπουλος στην Ορεστιάδα, ο Θανάσης Βίτσας στη Σαμοθράκη, ο Γιώργος Τσουράκης στο Διδυμότειχο και ο Απόστολος Δαβής στο Σουφλί. Επιπλέον, βέβαιη είναι η συμμετοχή και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ενώ γίνονται ενέργειες από την πλευρά του ΚΚΕ να συγκροτηθεί ξανά ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στον δήμο Σουφλίου, όπου η παράταξη έχει εκλεγμένο σύμβουλο.

Για πολλούς «ενδιαφερόμενους» να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές, όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, υπάρχουν δύο καθοριστικοί παράγοντες από τους οποίους θα κριθούν οι τελικές αποφάσεις τους.

* Το πρώτο είναι οι εθνικές εκλογές, καθώς όπως αναφέρεται, το βάρος από τα κόμματα, «που δυστυχώς συνεχίζουν να έχουν ρυθμιστικό, συχνά, ρόλο στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για τους δήμους», πέφτει προς το παρόν στις εθνικές εκλογές, συνεπώς, μετά τις βουλευτικές κάλπες θα δηλωθούν κομματικές στηρίξεις συνδυασμών σε κάποιους δήμους, από τις οποίες θα κριθεί και η συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων στα ψηφοδέλτια.

* Το δεύτερο σημείο που «δυσκολεύει» την κατάρτιση ψηφοδελτίου είναι οι απαιτήσεις του εκλογικού νόμου, καθώς ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που χρειάζονται, βάζει τόσο ψηλά τον πήχη, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα «κόψει» την όποια πρόθεση εκφράζεται. Ουκ ολίγοι αναμένουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και την περίπτωση μία άλλη κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές που θα διευκολύνουν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων.

Με τα ισχύοντα, πάντως, η κατάρτιση ψηφοδελτίου στον δήμο Αλεξανδρούπολης απαιτεί κατ’ ελάχιστον 118 υποψήφιους, στον δήμο Ορεστιάδας χρειάζονται 90, στον δήμο Διδυμοτείχου 65, στον δήμο Σουφλίου 72-74 και στον δήμο Σαμοθράκης 15.

Σε ό,τι αφορά τις επίσημα δηλωμένες υποψηφιότητες και τις δηλωμένες «προθέσεις υποψηφιότητας» στους πέντε δήμους του Έβρου, η κατάσταση, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται ως εξής:

* Στον δήμο Σαμοθράκης, επίσημα υποψήφιοι θα είναι ο νυν δήμαρχος, Νίκος Γαλατούμος και ο πρώην δήμαρχος, Θανάσης Βίτσας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, σε εξέλιξη είναι εδώ και καιρό και μία «κίνηση» υποστηριζόμενη από κατοίκους του νησιού για τον σχηματισμό και τρίτου ψηφοδελτίου, οι οποίες όμως παραμένουν σε διερευνητικό στάδιο, ενώ φήμες που θέλουν την νυν πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σόνια Βασιλειάδου να συζητά το ενδεχόμενο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την ίδια.

* Στον δήμο Διδυμοτείχου οι επίσημες υποψηφιότητες, προς το παρόν, είναι αυτές του νυν δημάρχου, Ρωμύλου Χατζηγιάννογλού και του Γιώργου Τσουράκη. Για «σχεδόν έτοιμο συνδυασμό, που σε λίγες ημέρες θα επισημοποιήσει τη συμμετοχή του στις εκλογές του Οκτωβρίου», κάνει λόγο η παράταξη του Χρήστου Τοκαμάνη, ενώ η ομάδα του Παρασκευά Πατσουρίδη δηλώνει ότι «ο κ. Πατσουρίδης παραμένει ενεργός», χωρίς ωστόσο, ακόμη, να αποκαλύπτει επίσημα τις προθέσεις του. Ο Κώστας Δημητρίου δηλώνει ότι «υπάρχει πρόθεση διεκδίκησης, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις προϋποθέσεις και το κλίμα που θα διαμορφωθεί». «Δεν θα κατέβει στον εκλογικό στίβο για τα δημοτικά πράγματα του Διδυμοτείχου, αλλά μεταφέρει το ενδιαφέρον του να δραστηριοποιηθεί στα περιφερειακά», δηλώνει ο Θεόδωρος Σκίνδρης. Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι στον δήμο Διδυμοτείχου «έχει δημιουργηθεί μία αξιόλογη και πολυμελής ομάδα που ανησυχεί για το μέλλον του δήμου Διδυμοτείχου και παροτρύνει τον Παναγιώτη Φυδανάκη να τεθεί επικεφαλής της, για να διεκδικήσει τον δήμο…».

* Στον δήμο Σουφλίου, επίσημες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Παναγιώτη Καλακίκου, νυν δημάρχου, και του ανεξάρτητου εδώ και ένα περίπου χρόνο δημοτικού συμβούλου, Απόστολου Δαβή, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την παράταξη του πρώην δημάρχου Σουφλίου, Βαγγέλη Πουλιλιού. Ο κ. Πουλιλιός δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, και μεταφέρει το ενδιαφέρον του στα περιφερειακά, σημειώνοντας πως «επιθυμεί να συνεργαστεί με την παράταξη που πραγματικά επιζητά την ανάπτυξη της ΑΜΘ», χωρίς όμως να κάνει περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με τον συνδυασμό με τον οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις συνεργασίας. Η παράταξη του κ. Πουλιλιού, πάντως, βρίσκεται σε διεργασίες «διαδοχής» για τον επόμενο επικεφαλής της, που θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος Σουφλίου, με επικρατέστερο όνομα αυτό του Σταμάτη Τσακίρη. Ενδοπαραταξιακά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσακίρης «κινείται προς την κατεύθυνση συγκρότησης ψηφοδελτίου» και πως δεν θα αργήσουν πολύ και οι επίσημες ανακοινώσεις». Παράλληλα, όμως, και ο Γιώργος Μπαλτζής, απόστρατος στρατιωτικός, υποψήφιος με τον ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Πουλιλιού στις εκλογές του 2019 αλλά μη εκλεγείς, φέρεται να ενδιαφέρεται για τον δήμο Σουφλίου, αφού δεν διαψεύδει την πρόθεση αυτή, ξεκαθαρίζει όμως ότι «οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές». Σε ό,τι αφορά τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πρόθεση του ΚΚΕ είναι να «κατεβάσει» ξανά ψηφοδέλτιο και στον δήμο Σουφλίου, ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανακοινώνεται κάτι επίσημα.

* Γιάννης Ζαμπούκης και Βαγγέλης Λαμπάκης, νυν και πρώην δήμαρχος, είναι οι δυο πρώτοι επίσημοι υποψήφιοι για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου όμως είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που δηλώνουν πρόθεση να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο και διερευνούν τις δυνατότητες συγκρότησης ψηφοδελτίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Μυτιληνός και Παύλος Μιχαηλίδης, που επίσημα, εδώ και μήνες, έχουν ανακοινώσει «συμπόρευση» απευθύνουν «πρόσκληση συστράτευσης» και σε άλλους ενδιαφερόμενους υποψήφιους, «να συμμετέχουν σε μία ανοιχτή διαδικασία, μέσα από την οποία θα προκύψει ένα ισχυρό σχήμα απέναντι στη νυν δημοτική αρχή». Ο επικεφαλής ενός τέτοιου συνδυασμού είτε θα είναι ένα αδιαμφισβήτητα κοινής αποδοχής πρόσωπο είτε θα μπορούσε να προκύψει ακόμα και από κάλπη. Επιδίωξη των δύο δημοτικών συμβούλων είναι οι εξελίξεις για τη συγκρότηση συνδυασμού να επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα, με συναντήσεις υποψηφίων, στελεχών και πολιτών, αναγνωρίζουν, πάντως, ότι οι ενδιάμεσες εθνικές εκλογές «κρατούν δεσμευμένες», στην παρούσα φάση, δυνάμεις και πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Δεν διέψευσαν, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ότι διερευνούν το κλίμα, κάνουν επαφές και “ζυγίζουν” τα δεδομένα, ακόμα τέσσερα πρόσωπα. Τα ονόματα των κ. κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, Στάθη Ασπιώτη, Δημήτρη Καραβασίλη και Σταύρου Σταυράκογλου, έχουν αναφερθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε διάφορα δημοσιεύματα και οι ίδιοι, χωρίς να ανοίγουν απολύτως τα χαρτιά τους για το στάδιο ωρίμανσης μίας πιθανής διεκδίκησης, δεν αρνούνται ότι βρίσκονται σε πυκνές διεργασίες με τις ομάδες τους, και το επόμενο διάστημα θα κάνουν γνωστές τις τελικές τους αποφάσεις. «Το σίγουρο είναι ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα είμαστε στον εκλογικό στίβο της αυτοδιοίκησης, με νέους στόχους και νέα δυναμική», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Δημήτρης Πέτροβιτς. «Όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος πρέπει να προχωρήσει και σε επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας», σχολίασε τα σενάρια που τον θέλουν «ενδιαφερόμενο» ο Σταύρος Σταυράκογλου, επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι όντως υπάρχει πρόθεση από μέρους του, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο. «Τον Μάρτιο θα οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε ο Δημήτρης Καραβασίλης, παραδεχόμενος ότι «είναι σε εξέλιξη μία συλλογική προσπάθεια δημιουργίας συνδυασμού». Για «πρόθεση που εξακολουθεί να υπάρχει» μίλησε και ο Στάθης Ασπιώτης, σημειώνοντας ότι «οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το συντομότερο δυνατό, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις που διαμορφώνουν το κεντρικό πολιτικό σκηνικό».

* Στον δήμο Ορεστιάδας, επισήμως έχουν δηλωθεί οι υποψηφιότητες του νυν δημάρχου, Βασίλη Μαυρίδη, του Χρήστου Καζαλτζή, της Μαρίας Γκουγκουσκίδου και του Διαμαντή Παπαδόπουλου, ενώ δεδομένη είναι και η συμμετοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Έχοντας δηλώσει ότι «θα συμμετέχει στις εκλογές του Οκτωβρίου», η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο Χέρι μας» θεωρείται επίσης «βέβαιη υποψηφιότητα», απομένει ωστόσο, μέσα από την ανοιχτή της συνέλευση, να επικυρωθεί και να επαναεπιβεβαιωθεί και το όνομα του επικεφαλής της, με τον νυν “αρχηγό» της παράταξης, Σάκη Παπανδρέου, να τυγχάνει πλήρους αποδοχής και απόλυτης εκτίμησης και στήριξης οπότε και αναμένεται να «ανανεωθεί» ο ρόλος του στη συγκεκριμένη θέση.

Εν κατακλείδι, στον δήμο Αλεξανδρούπολης, πέρα από τις επίσημες υποψηφιότητες Ζαμπούκη, Λαμπάκη και «Λαϊκής Συσπείρωσης», σε διερευνητικό στάδιο βρίσκονται άλλα πέντε «σχήματα» (Μυτιληνός-Μιχαηλίδης, Πέτροβιτς, Καραβασίλης, Ασπιώτης, Σταυράκογλου) που δεν αρνούνται το ενδιαφέρον και την πρόθεσή τους να σχηματίσουν συνδυασμούς.

Στον δήμο Ορεστιάδας οι επίσημες υποψηφιότητες είναι πέντε (Μαυρίδης, Καζαλτζής, Γκουγκουσκίδου, Παπαδόπουλος και Λαϊκή Συσπείρωση) και μία (Είναι στο Χέρι μας) αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση το επόμενο διάστημα.

Στον δήμο Διδυμοτείχου επίσημες είναι οι υποψηφιότητες Χατζηγιάννογλου και Τσουράκη, επίκειται η επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού του Χρήστου Τοκαμάνη και διερευνούν, μη αρνούμενοι το ενδιαφέρον τους, οι: Παρασκευάς Πατσουρίδης, Κώστας Δημητρίου και Παναγιώτης Φυδανάκης.

Στον δήμο Σουφλίου, βέβαιες είναι οι υποψηφιότητες Καλακίκου και Δαβή, σε τελικές διεργασίες ή διερευνητικό στάδιο βρίσκονται οι: Σταμάτης Τσακίρης, Γιώργος Μπαλτζής και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον δήμο Σαμοθράκης έχουν δηλώσει επίσημα υποψήφιοι οι Νίκος Γαλατούμος και ο Θανάσης Βίτσας, και διερευνάται από ομάδα κατοίκων η δυνατότητα συγκρότησης τρίτου ψηφοδελτίου, για το οποίο ωστόσο δεν ακούγεται ακόμη συγκεκριμένο όνομα προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email