Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

“Όχι” από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας στο αιολικό πάρκο στη Μαύρη Πέτρα Πετρωτών

Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή αιολικού πάρκου (9 ανεμογεννητριών) στη θέση Μαύρη Πέτρα που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή Πετρωτών, Πενταλόφου, Ορμενίου.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, σημείωσε ότι η αρνητική γνωμοδότηση βασίζεται αφενός σε επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το περιβάλλον, τη χλωρίδα, την πανίδα, το γενικότερο φυσικό προφίλ και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία της συγκεκριμένης περιοχής και αφετέρου στο γεγονός ότι μία τέτοια επένδυση έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του δήμου, που επιδιώκει με διάφορες παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει και με άλλες που επίκεινται, να αξιοποιήσει και να αναδείξει το ημιορεινό βορειοδυτικό τμήμα του.

Η εισήγηση του δημάρχου βρήκε σύμφωνες όλες τις παρατάξεις και όλους τους συμβούλους, ωστόσο, επικεφαλής παρατάξεων έκαναν αναφορά στη διαφορετική στάση που είχε δείξει η δημοτική αρχή τον περασμένο Αύγουστο, γνωμοδοτώντας, τότε, θετικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία αιολικού πάρκου (72 ανεμογεννητριών) σε μία μεγάλη ακτίνα πεδινών εκτάσεων του δήμου. «Θα πρέπει να υπάρχει ένα τοπικό χωρικό σχέδιο για το πού θα τοποθετούνται οι διάφορες δραστηριότητες (βιομηχανικές, αγροτικές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α), δεν μπορεί άναρχα να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες ακόμα και σε εκτάσεις που εξυπηρετούν τους αγρότες…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου. «Εσείς ανοίξατε το μονοπάτι και την όρεξη στις εταιρείες…», είπε απευθυνόμενος στην δήμαρχο ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών «Είναι στο Χέρι μας», Σάκης Παπανδρέου, «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η δημοτική αρχή τοποθετείται για αρνητική γνωμοδότηση», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης «Δυναμικά Μπροστά», Παναγιώτη Σιανκούρη. «Η θέση μας είναι αρνητική, η ουσία όμως είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι μη αναστρέψιμες, αφού η “πράσινη πολιτική” κυβερνήσεων και Ε. Ε. έχει αποδείξει ότι έχει μοναδικό στόχο την κερδοφορία των εταιρειών», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Ζαλουφλής. «Εξετάζουμε κατά περίπτωση, δεν είμαστε του “όχι σε όλα” ή του “ναι σε όλα”, θα βασιζόμαστε στα επιστημονικά στοιχεία και θα κρίνουμε κάθε φορά με βάση το τι είναι επιστημονικά ορθό και τι είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμο», απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε από τις παρατάξεις ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρίδης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email