Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Όχι στο «στρατηγείο» στη Δαδιά, αλλά στην Αθήνα συνεδρίασε μετά από 4 μήνες, η επιτροπή ανασυγκρότησης του Έβρου

Στην Αθήνα και όχι στη Δαδιά, όπως θα περίμενε κανείς συγκεντρώθηκαν για να συνεδριάσουν τα μέλη της επιτροπής ανασυγκρότησης για τον Έβρο, εργασίες οι οποίες είχαν σταματήσει από τον περασμένο Μάιο, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας στην τοπική κοινωνία για το που βρίσκεται ο σχεδιασμός και πώς αυτός προχωρά ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το έργο της επιτροπής, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης Χρήστου Τριαντόπουλου, περιλαμβάνει τόσο την αποκατάσταση των ζημιών όσο και την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης για τον Έβρο, με δημοσιονομική επίπτωση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιτροπή, έχει στόχο να αναγεννήσει τις δασικές εκτάσεις και ειδικότερα το πολύτιμο Δάσος της Δαδιάς, ενώ παράλληλα δρομολογεί έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και τη δημιουργία υποδομών στις πεδινές και περιαστικές περιοχές του Έβρου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη στήριξη παραγωγικών ομάδων και κλάδων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και την οικονομία των δασικών εκτάσεων.

Η συνεδρίαση της επιτροπής περιελάμβανε την παρουσίαση του πρώτου σταδίου του σχεδίου ανάπτυξης (Master Plan), το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση για τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης . Στόχος είναι η υποβολή της στρατηγικής για έγκριση στην Περιφέρεια ΑΜΘ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κυβερνητικούς παράγοντες.

Η επιτροπή συζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες και τα έργα του Κυβερνητικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, με έμφαση στις περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Έβρου, οι οποίες παρουσιάζουν έντονη αναπτυξιακή υστέρηση και αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, στην ανασύνθεση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της οικονομίας, την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή, προωθώντας τη μακροχρόνια ευημερία του Έβρου.

Η επιτροπή αναμένεται να ξανά συνεδριάσει και πάλι στην Αθήνα, σε λίγες μέρες, ενώ αρχές Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του πρωθυπουργό στον Έβρο, ώστε να παρουσιαστεί το πρόγραμμα 2025-2027.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη