Από τα βιβλία, στην εφαρμογή…Από τις αίθουσες, στην πραγματική αγορά εργασίας…
1.200 φοιτητές, από 26 τμήματα του ΔΠΘ και για δύο έτη έπεσαν στη «μάχη» της πρακτικής εξάσκησης, όλων όσων έμαθαν από τους καθηγητές τους, λαμβάνοντας και την ανάλογη αποζημίωση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, ουσιαστικά οι φοιτητές συνέχισαν την εκπαίδευση τους σε πραγματικό χώρο εργασίας, του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, σε αντικείμενο συναφές με αυτό των σπουδών του.
Ο θεσμός αυτός στοχεύει στη σύνδεση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε η εκπαίδευση να παρέχει εφαρμοσμένη γνώση. Η απόκτηση εργασιακών εμπειριών κατά τη διάρκεια των σπουδών είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών. Η πρακτική άσκηση δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν οι φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες την επιστημονική τους γνώση και να την υλοποιήσουν.
Το γραφείο πρακτικής άσκησης του ΔΠΘ πραγματοποιεί στις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ εκδηλώσεις με θέμα τον απολογισμό της πράξης «πρακτική άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΔΠΘ».
Όπως είναι γνωστό σε πολλά Τμήματα του ΔΠΘ, όπως το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ή το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για ένα διάστημα για τους αποφοίτους και αυτή γίνεται κατά κύριο ρόλο σε αναγνωρισμένους οργανισμούς και φορείς της περιοχής. Από τη μία οι φοιτητές κερδίζουν σημαντική προϋπηρεσία και εργασιακή εμπειρία, από την άλλη οι οργανισμοί αυξάνουν το έμψυχο δυναμικό τους και μερικές φορές βρίσκουν στα πρόσωπα των φοιτητών εργαζομένους του μέλλοντος.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας παρουσιάστηκαν και στην Αλεξανδρούπολη.Μέσω αυτών των εκδηλώσεων, επιδιώκεται να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη της πρακτικής άσκησης των φοιτητώντου ΔΠΘ στην ίδια την περιφέρεια ΑΜΘ για όλους τους εμπλεκομένους.
Οι ευκαιρίες απασχόλησης στη μεταποίηση και η δυνατότητα των αποφοίτων να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα στις πόλεις του Πανεπιστημίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της περιοχής.Η πρακτική άσκηση των φοιτητώναποτελεί εφαλτήριο προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης, όπως και μύησης τους στο πνεύμα της αγοράς εργασίας.