Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

100% αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου – Στο ΦΕΚ οι αυξημένες αποζημιώσεις κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ευλογιά και πανώλη

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των  ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

Συγκεκριμένα:

Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

∙         Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,

∙         Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

∙         Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ

∙         Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι αυξήθηκαν οι τιμές των αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες και προγραμματίζεται η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.  

Επισημαίνεται, ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί. Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τον κύριο Νίκο Φωτεινιά, τον προϊστάμενο της διεύθυνσης κτηνιατρικής υπηρεσίας ΑΜΘ, έχουν θανατωθεί πάνω απο 16.000 αιγοπρόβατα, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στον Έβρο, σε 80 εκτροφές, στην Καβάλα 15 εκτροφές, στη Ροδόπη 5 εστίες και στην Ξάνθη την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη