Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

11o Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης: «Πλουσιότερο» σε εμπειρίες και γνώσεις μετά το Πρόγραμμα ERASMUS+

Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία στο τέλος του Αυγούστου 2023 το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Δράση ΚΑ219, με τίτλο “Passport to Health”- «Διαβατήριο στην Υγεία». To τριετές πρόγραμμα (2020-2023) περιελάμβανε πλήθος δραστηριοτήτων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε θέματα υγιεινής διατροφής και σωματικής άσκησης, την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, την αλλαγή τρόπου ζωής και την υιοθέτηση καινοτόμων προγραμμάτων στα συνεργαζόμενα σχολεία, για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 23 μετακινήσεις μαθητών και 18 εκπαιδευτικών του 11ου Δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, αποκομίζοντας  όλοι τους ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Τον Απρίλιο του 2023 πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση  11 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών του σχολείου  στοSzkola Podstawowa No 28  στο Lublin της Πολωνίας. Οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί και οι εταίροι τους φιλοξενήθηκαν από το  Πολωνικό σχολείο, το οποίο ήταν εφοδιασμένο με υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσες τεχνολογίας, ραπτικής, μαγειρικής, τραπεζαρία και δύο πλήρως εξοπλισμένα με δράσεις αναρρίχησης και διαφόρων σπορ γυμναστήρια. Ήρθαν δε σε επαφή με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του, αντάλλαξαν απόψεις και ενημερώθηκαν πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα καθώς και σε θέματα που αφορούν στην υγιεινή διατροφή, στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην άθληση.  Επισκέφτηκαν μέρη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, περιηγήθηκαν στην πόλη του Lublin, την ιστορική πόλη Kazimierz Dolny και στον ποταμό Βιστούλα, έκαναν αναρρίχηση και nordic walking, γνώρισαν την σωματική άσκηση Drums Alive, μαγείρεψαν και γεύτηκαν παραδοσιακά  φαγητά της Πολωνίας.

Τον Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκε η τελευταία απολογιστική συνάντηση του προγράμματος στο Smlednik στα περίχωρα της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία με τη συμμετοχή έξι εκπαιδευτικών του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν από το σχολείο Simona Jenka, συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανίχνευσης επιπέδου φυσικής κατάστασης, γεύτηκαν παραδοσιακό πρωινό και φαγητά της Σλοβενίας, έκαναν σπορ όπως αναρρίχηση, κωπηλασία, ποδηλασία, επισκέφτηκαν τις λίμνες Bohini και Bled με το διάσημο κάστρο, το εθνικό πάρκο Zelenci, το παγκοσμίως γνωστό αθλητικό κέντρο χειμερινών σπορ Planica,  το σπήλαιο Postojna και το αντίστοιχο κάστρο και γνώρισαν το άθλημα του golf.  

Eνα υπέροχο ταξίδι έφτασε στο τέλος του, γεμάτο εμπειρίες, γνώσεις, όμορφες εικόνες και αναμνήσεις, μα πάνω απ’ όλα, φιλίες που θα μείνουν στο χρόνο. Ευχαριστούμε το πρόγραμμα Erasmus+ για τη δυνατότητα που έδωσε σε  μαθητές και εκπαιδευτικούς να το ζήσουν. Πραγματικά, «Ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές…».   

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη