Μέριμνα για ειδικές κατηγορίες φοιτητών έχουν ζητήσει οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων.
Πριν από το 2014, δηλαδή 10 χρόνια πριν, εισάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του ΔΠΘ οι οποίοι κινδυνεύουν με διαγραφή από το πανεπιστήμιο, έχοντας ξεπεράσει το όριο φοίτησης που ορίζει ο Νόμος Κεραμέως.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αντιπρυτανεία Φοιτητικών Θεμάτων, που δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των φοιτητών 4ετών τμημάτων, για τα οποία προβλέπονται διαγραφές στις 31/8/2025, αν δεν ολοκληρώσουν στο μεταξύ τις σπουδές τους.
Τι ορίζει ο νόμος για τις διαγραφές
Να θυμίσουμε πως το 2022 ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που μεταξύ άλλων καθόριζε τη διαδικασία με την οποία οι φοιτητές που ξεπερνούν το όριο φοίτησης θα διαγράφονται από τα μητρώα των πανεπιστημίων.
Ο νόμος ορίζει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας 4 ετών είναι τα 6 έτη και για τα 5ετή προγράμματα τα 8 έτη. Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο νόμος αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής».
Η εξαίρεση από τα παραπάνω που προβλέπει ο νόμος, αφορά «σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης».
Όσον αφορά στη μερική φοίτηση, το δικαίωμα αυτό, που συνεπάγεται έως και διπλασιασμό του πραγματικού χρόνου φοίτησης -αφού κάθε εξάμηνο μερικής φοίτησης προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο-, έχουν οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς επίσης και οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που το επιθυμούν και δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, να διακόψουν τις σπουδές τους, από ένα εξάμηνο έως το πολύ για 2 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης η φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία.
Πόσοι θα διαγραφούν στο ΔΠΘ
Αυτό σημαίνει πως το 2025, θα προχωρήσει, εκτός και αν υπάρξει μέριμνα εκ μέρους του Υπουργείου, η διαγραφή των σπουδαστών των 4ετών τμημάτων, κάτι που για το ΔΠΘ σημαίνει, όπως αναφέρθηκε, πως υποψήφιοι προς διαγραφή είναι 12.268 φοιτητές/φοιτήτριες.
Από αυτούς η πλειοψηφία είναι φοιτητές που έχουν εισαχθεί πριν το 2014, που φτάνουν τους 9877. Αντίθετα την τελευταία δεκαετία οι φοιτητές με έτη φοίτησης >ν+2 είναι 2369, οι οποίοι όμως θα έχουν την ίδια τύχη με τους «παλαιότερους».
Αντιδράσεις από τους πρυτάνεις
Τα ΑΕΙ πάντως ζητούν να μην γίνει οριζόντια διαγραφή, αλλά να υπάρξει μέριμνα για ειδικές καταστάσεις.
Κατά την τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στον Μυστρά της Πελοποννήσου και στην οποία παρευρέθη και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης -και πρώην πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-, Νίκο Παπαϊωάννου, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να υπάρξει μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις, που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ ολοκλήρωσης σπουδών και υπέρβασης του χρονικού ορίου φοίτησης.
Προς το παρόν το Υπουργείο δεν φαίνεται να κάνει πίσω στις προβλέψεις του νόμου, και αναμένεται αν μέχρι το τέλος της προθεσμίας θα επέρθουν αλλαγές, τουλάχιστον για τους φοιτητές που θεωρούνται ενεργοί, αλλά και ανάλογα με τον χρόνο που έχουν ξεπεράσει τις σπουδές.
Πηγή: paratiritis-news.gr