Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δερμεντζόπουλος: «Στον ΣΥΡΙΖΑ τάζουν χωρίς να υλοποιούν, εμείς υλοποιούμε χωρίς να τάζουμε»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε στις 14.07.2020 ο Βουλευτής Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, με την οποία χαιρέτησε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξόφληση των χρωστούμενων ποσών από την επιδότηση 12% του μισθοδοτικού κόστους προς τις επιχειρήσεις τις Θράκης.

Παράλληλα ο κύριος Δερμεντζόπουλος δεν παρέλειψε να αναδείξει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη του Έβρου και της ευρύτερης περιοχής, σε αντιδιαστολή με την αδιαφορία και τον εμπαιγμό που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Διαβάστε ολόκληρη την κοινοβουλευτική του παρέμβαση για το 12%:

«Για μια δεκαετία ολόκληρη από το 2010 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επίσκεψη οποιουδήποτε φορέα είτε στη Θράκη είτε στην Αθήνα οποιοδήποτε κλιμακίου πολιτικών, ατόμων, ή κομμάτων που να μην είχε τεθεί το ζήτημα. Δεν υπήρχε διεκδικητικό υπόμνημα που να μην είχε στις πρώτες θέσεις την καταβολή του 12%. Και θα θυμίσω λοιπόν σήμερα στους πανηγυρίζοντες που τους έπιασε ο πόνος για την Θράκη, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτοί είχαν σημαία στις εκλογές του 2015 την καταβολή του και όχι μόνο δεν το έδωσαν αλλά το κατήργησαν κιόλας με απόφαση του τότε Υπουργού του κ. Σταθάκη. Προφασιζόμενοι βέβαια την μη συμβατότητα του μέτρου με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στην συνέχεια να  αθετήσουν την υπόσχεση τoυς πως θα εξασφαλιζόταν  κάποιος άλλος τρόπος στήριξης.

Η σημερινή λοιπόν κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να υποσχεθεί έρχεται σήμερα και το υλοποιεί. Να λοιπόν μια ακόμα διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ. Αυτοί τάζουν χωρίς να υλοποιούν, εμείς υλοποιούμε χωρίς να τάζουμε. Και αυτό και το θέλει και το καταλαβαίνει ο Έλληνας πολίτης. Δίκαια λοιπόν οι επιχειρήσεις της Θράκης υποδέχονται ένθερμα αυτή την τροπολογία. Θα σας καταθέσω στα πρακτικά το κείμενο με τις επισημάνσεις τους και την παράκληση να τα δείτε θετικά γιατί και δίκαια είναι και στο πνεύμα που θέλουμε να επιδείξουμε για την Θράκη είναι.

Εκεί όμως που θα επιμείνω και συμφωνώ με τον κύριο Λοβέρδο, είναι στην άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Γιατί οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα και η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες ανάπτυξης. Όσον αφορά την παραίτηση από τα ένδικα μέσα που έχουν προσφύγει μεγάλος αριθμός δικαιούχων η άμεση υπογραφή και εφαρμογή τα καθιστά άνευ αντικειμένου εφόσον ικανοποιούν το αίτημα τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου των Οικονομικών καθώς και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για την επαναφορά του μέτρου επιδότησης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας. 

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για τον Έβρο όσο και για την Θράκη, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας και της διασφάλισης πολύτιμων νέων θέσεων εργασίας. Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, δεν περιορίζονται μόνο στην νομοθέτηση του παραπάνω μέτρου. Την ίδια στιγμή δημιουργείται μια διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, ενώ ταυτόχρονα με την επίλυση των εκκρεμοτήτων που εμπόδιζαν την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων που εκμεταλλευόμενοι την μοναδική γεωπολιτική θέση του Έβρου, θα τον μετατρέψουν σε ένα ισχυρό περιφερειακό διαμετακομιστικό κόμβο προϊόντων και ενέργειας.

Δυστυχώς σε μία περίοδο που το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια και ένταση, η οικονομική θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών της χώρας θα πρέπει να αποτελεί για την χώρα μας ύψιστη πολιτική προτεραιότητα. Μόνο διαμέσου της δημιουργίας μιας υγιούς και εξωστρεφούς τοπικής οικονομίας που θα  προσφέρει στους νέους της περιοχής τα εχέγγυα για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, θα μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τις όποιες εξωτερικές γεωπολιτικές πιέσεις και να εξασφαλίσουμε την ισχυρή θέση της  χώρας μας στην περιοχή.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και του δυναμισμού της Ελληνικής Οικονομίας. Καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει, η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρύθμισης που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας μας.  Γι’ αυτό και η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από το σώμα πρέπει να είναι επιβεβλημένη.

Σας ευχαριστώ πολύ»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη