Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Επιμελητήρια ΑΜΘ: Ζητούν παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας ΑΜΘ

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζουν επισταμένα την προσπάθεια για την διόρθωση των αστοχιών του Προγράμματος Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εις τρόπον ώστε αυτό να καταστεί ουσιαστικά επωφελές για την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία της περιοχής μας.

Με κοινή τους Επιστολή, τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ ενημέρωσαν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Άδωνι Γεωργιάδη για τις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί και ζητούν και τη δική του συνδρομή, ώστε αυτές να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

Ανάμεσα στα άλλα, οι Πρόεδροι αναφέρουν στον κο Γεωργιάδη: «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παράταση που δόθηκε, η οποία και δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για τον απαιτούμενο χρόνο των αλλαγών που ζητούμε, παρακαλούμε να παρέμβετε ώστε να τροποποιηθεί άμεσα ο προβληματικός οδηγός του προαναφερόμενου προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και να βελτιωθούν όλες οι επίμαχες διατάξεις που αναφέρουμε στην συνημμένη επιστολή μας.

Υπάρχει πλέον χρόνος, αρκεί να υπάρξει και η βούληση του Περιφερειάρχη να διαβουλευθεί μαζί μας, γιατί μόνο όφελος για την επιχειρηματικότητα μπορεί να υπάρξει μέσα από αυτό. Ο Επιμελητηριακός Θεσμός εκ του ρόλου του μπορεί να συμβάλλει στην οποιαδήποτε επίλυση προβλημάτων και διόρθωση αστοχιών που οδηγούν σε περιπέτειες και αχρείαστες προβληματικές καταστάσεις σχετικά με θέματα ανταγωνισμού και εναρμόνισης στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΠΡΟΣ

Κον Σπυρίδων-Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1.Γραφείο Πρωθυπουργού

2.Κον Χρήστο Τριαντόπουλο
Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων

3.Κον Δημήτριο Σκάλκο
Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ

4.Κον Χρήστο Μέτιο
Περιφερειάρχη ΑΜ- Θ

 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα, σας γνωστοποιούμε την επιστολή των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προς τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Μέτιο, με θέμα το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στην Περιφέρεια μας. Στην επιστολή αυτή, όπως θα δείτε, έχουμε επισημάνει τεχνικά ζητήματα που αφορούν προβληματικές διατάξεις και αστοχίες, που προκαλούν αδικίες και αποκλείουν πολλές επιχειρήσεις, για τις οποίες ζητούμε τροποποιήσειςΠεριλαμβάνει οριζόντιες διατάξεις, χωρίς να υπάρχει έλεγχος στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, κατά την περίοδο της πανδημίας και του lockdown, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση στο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020, καθώς επίσης επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής του, για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της συνέχισης της πανδημίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά δεδομένα. Επομένως, όλα τα τμήματα του προσωρινού πλαισίου παρατείνονται για έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2021, ενώ το τμήμα
για την παροχή στήριξης, μέσω ανακεφαλαιοποίησης παρατείνεται για τρεις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021
.

Επιπλέον, η τροποποίηση αυτή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισάγει ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της πανδημίας.

Η στήριξη αυτή προβλέπεται να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. Επομένως όπως διαβάζουμε στο κείμενο της επιτροπής «η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη
διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα για πιο στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα την χρειάζονται».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την παράταση που δόθηκε, η οποία και δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για τον απαιτούμενο χρόνο των αλλαγών που ζητούμε, παρακαλούμε να παρέμβετε ώστε να τροποποιηθεί άμεσα ο προβληματικός οδηγός του προαναφερόμενου προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και να βελτιωθούν όλες οι επίμαχες διατάξεις που αναφέρουμε στην συνημμένη επιστολή μας.

Υπάρχει πλέον χρόνος, αρκεί να υπάρξει και η βούληση του Περιφερειάρχη να διαβουλευθεί μαζί μας, γιατί μόνο όφελος για την επιχειρηματικότητα μπορεί να υπάρξει μέσα από αυτό. Ο Επιμελητηριακός Θεσμός εκ του ρόλου του μπορεί να συμβάλλει στην οποιαδήποτε επίλυση προβλημάτων και διόρθωση αστοχιών που οδηγούν σε περιπέτειες και αχρείαστες προβληματικές καταστάσεις σχετικά με θέματα ανταγωνισμού και εναρμόνισης στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη