Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Διπλασιασμό της ποσόστωσης μουσουλμάνων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητάει ο Ιλχάν Αχμέτ Βουλευτής Ροδόπης

Διπλασιασμό της ποσόστωσης εισαγωγής μουσουλμάνων μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (από 0,5% που είναι σήμερα στο 1%) ζητάει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, με την οποία αυξάνεται η ποσόστωση στο 1%.

Στην τροπολογία αναφέρονται τα εξής: «Το μέτρο “της ποσόστωσης”, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, υιοθετεί μια λογική “θετικής διάκρισης” επιχειρώντας να αμβλύνει τον  εκπαιδευτικό αποκλεισμό. Η λειτουργία αυτού του μέτρου υπήρξε καταλυτική: Το 1996, πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, 98 υποψήφιοι κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα ο αριθμός των εισαγόμενων στα ΑΕΙ έχει πενταπλασιασθεί. Η ρεαλιστική πλέον προοπτική πρόσβασης στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση συνέβαλε καθοριστικά στη διεύρυνση της φοίτησης των παιδιών της μειονότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και σε μια ευρύτερη μεταβολή της στάσης της μειονότητας απέναντι στην εκπαίδευση συνολικά.

Επειδή και με το παρόν ν/σ στο αρθρ. 2 διατηρείται η εξαίρεση της κατηγορίας των υποψηφίων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα από τις διατάξεις περί επίτευξης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά συνέπεια παραμένουν σε ισχύ οι προγενέστερες διατάξεις, και με δεδομένες τις πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού των εισακτέων της μουσουλμανικής μειονότητας σε 1%».

Για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Αναφορικά με τα υπόλοιπα σημεία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ο Ιλχάν Αχμέτ ήταν κατηγορηματικός ως προς την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από την Ολομέλεια, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την θέση του Κινήματος Αλλαγής για την πολιτική φύλαξης των πανεπιστημίων «ενάντια στην αστυνομοκρατία που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση», όπως είπε

Για άλλο εκπαιδευτικό ζήτημα, κατήγγειλε ότι η κατάργηση της βάσης του 10 «θα οδηγήσει τις μη προνομιούχες οικογένειες στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολεγίων με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και για τα περιφερειακά πανεπιστήμια που θα δουν πολλά τμήματα τους να κλείνουν».

Τέλος, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα είτε για αναστολή της προκήρυξης των εκλογών των σχολικών εφορειών των μειονοτικών σχολείων της Θράκης είτε την άμεση διενέργειά τους με όλα τα μέσα προστασίας εν μέσω πανδημίας. 

Πηγή: Xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη