Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

2 Καθηγητές του ΔΠΘ στο Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ

Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβούνης και η Αναπλ. Καθηγήτρια Νάντια Μαχά-Μπιζούμη ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, ορίσθηκαν ως αναπληρωματικά μέλη του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το οποίο συστήθηκε με τον Νόμο 5103/2024, ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθηνά Μαχά-Μπιζούμη, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. 

Το Συμβούλιο είναι κεντρικό επιστημονικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει τριετή θητεία και είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί στην Υπουργό Πολιτισμού για ζητήματα που αφορούν στη διαφύλαξη, προστασία και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επί αιτημάτων εμπλουτισμού του «Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας» με νέα στοιχεία, και για την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων διαφύλαξης των στοιχείων που εγγράφονται στο «Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας».

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Φώτιος Μάρης ανέφερε ότι η επιλογή του Καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη, Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νάντιας Μαχά μεταξύ των εννέα έγκριτων επιστημόνων με εγνωσμένη επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που στελεχώνουν το Συμβούλιο, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε εθνικό επίπεδο.

Εμμανουήλ Βαρβούνης

Ο Μανόλης Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2026-2020) και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2021 – 2024), Διευθυντής του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του ΔΠΘ και Διευθυντής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, Αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας» και μέλος του Δ.Σ. του «Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης».
Έχει τιμηθεί με τα Οφφίκια του “Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του “Μεγάλου Άρχοντος Χαρτοφύλακος” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, καθώς και από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως «Σταυροφόρος του Παναγίου Τάφου».
Είναι κάτοχος τεσσάρων επίτιμων διδακτορικών τίτλων (ΗΠΑ, Ρουμανία, Ελλάδα) και τακτικό, αντεπιστέλλον ή επίτιμο μέλος οκτώ Ακαδημιών της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία), καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, επιτροπών και οργανώσεων, διευθυντής, εκδότης και κριτής επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Βιβλία και μελέτες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί επίσης στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στη γεωργιανή, στην αρμενική, στην αραβική, στη ρουμανική και στη βουλγαρική γλώσσα.
Με πρόσκληση ξένων πανεπιστημίων και επιστημονικών εταιρειών έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Αίγυπτο, στη Ρωσία, στη Σερβία, στη Λετονία, στη Φιλανδία, στην Τουρκία, στη Γεωργία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Αυστραλία, στις Η.Π.Α. και στη Βουλγαρία.
Βιογραφικές και εργογραφικές λεπτομέρειες παρατίθενται στα συνημμένα αρχεία pdf.

Αθηνά Μαχά-Μπιζούμη

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Λαογραφία: Λαϊκή Τέχνη, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει λάβει μεταπτυχιακή επιμόρφωση στη Μουσειολογία (Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, κλάδος ειδίκευσης: Μουσειολογία – Πολιτιστική Διαχείριση) και το διδακτορικό της στη Λαογραφία (με άριστα) από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στην καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση μουσειακών ενδυματολογικών συλλογών, και στην οργάνωση και στην υλοποίηση διεθνών συνεδρίων και ημερίδων με θέμα το Ένδυμα και τη Λαϊκή Τέχνη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτικές χρήσεις του παραδοσιακού και σύγχρονου ενδύματος, στη διαχείριση μουσειακών συλλογών και στη μελέτη του υλικού λαϊκού πολιτισμού με διεπιστημονική προσέγγιση. Για τα ζητήματα αυτά έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, άρθρα και καταλόγους εκθέσεων και έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες στην Κύπρο, στη Μόσχα, στην Πολωνία, στη Σερβία, στη Σουηδία, στην Τουρκία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στη Λετονία, και αλλού. Άρθρα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και στα ισπανικά.
Έχει τιμηθεί με Εύφημο Μνεία από την Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ, 2014) για το διδακτικό της έργο, και με Βραβείο Αριστείας Αναγνώρισης, Επιρροής, Κοινωνικού Έργου και Προσφοράς για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, μετά από προκήρυξη και κρίση από την Επιτροπή Αριστείας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, για τη συμβολή της στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινότητα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας, μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της AssociationofDressHistorians, του ICOM.
Το2021 ορίστηκε National Representative της European Museum Academy, το 2022 μέλοςτηςRegional Advisory Committee “The Global Council for Anthropological Linguistics”. Είναι επίσης μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας, και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ).   

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη