Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

2-3 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 2ο Φεστιβάλ Πελαργών στον Πόρο Αλεξανδρούπολης

Ο Πόρος ένας οικισμός του πρώην Δήμου Φερών κοντά στο Δέλτα του Έβρου, από το 2016 έχει επίσημα χαρακτηρισθεί ως χωριό των Πελαργών. Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί ειδικά διαμορφωμένες φωλιές από τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε με ασφάλεια να μπορούν τα αξιαγάπητα αυτά πουλια, να διαμένουν στις φωλιές τους.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι πελαργοί κάθε χρόνο επιστρέφουν κοντά στην περιοχή που γεννήθηκαν μετα από τις υπερατλαντικές τους περιπλανήσεις. Στον Πόρο φέτος γέμισαν οι 15 πελαργοφωλιές, ενώ αυτή την περίοδο τα θηλυκά κλωσάνε τα αυγά τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου όπου έχουμε τους πρώτους νεοσσούς.

Συνήθως κάθε φωλιά βγάζει 3-4 μικρά, τα οποία στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσουν σιγά σιγά προετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι χωρίς να είναι γνωστό πόσα από αυτά θα τα καταφέρουν αφού το 30% των νεαρών πελαργών σκοτώνονται στη διαδρομή.

Άκρως κοινωνικά πουλιά οι πελαργοί, αφού επιλέγουν τοποθεσίες μέσα σε κατοικημένες περιοχές και όχι μακριά από αυτές θέλοντας να ζούν με ασφάλεια ανάμεσα στη φασαρία και την ζωντάνια των ανθρώπων. Τώρα πλησιάζουν οι μέρες για το 2ο φεστιβάλ Πελαργών μετα την πανδημία, που θα διεξαχθεί 2-3 Ιουνίου στο Πάρκο που έχει το όνομα τους στον Πόρο, όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να ξεναγηθούν στο χώρο αλλά και να συμμετάσχουν στις δακτυλιώσεις που γίνονται στα νεαρά πελαργάκια.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχολικές εκδρομές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων όπου οι μικροί μαθητές παρατηρούν από κοντά τον τρόπο που οι άνθρωποι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου τοποθετούν τα δαχτυλίδια στα ποδαράκια των αποδημητικών αυτών πουλιών μέσω των οποίων παρακολουθούνται τα μέρη που επισκέπτονται, τι αντιμετωπίζουν, πόσα χρόνια ζουν και αν επιστρέφουν στο ίδιο σημείο απ’ που έφυγαν την προηγούμενη χρονιά.

Φαίνεται πως οι πελαργοί του Πόρου φθάνουν μέχρι και την Νότια Αφρική την περιοχή του Τσαντ, απόσταση περίπου 6.000 χλμ. όπως δηλώνει η διευθύντρια της Μονάδας Διαχείρισης Ελένη Μακρυγιάννη, ενώ επιστρέφουν στα ίδια ή κοντινά μέρη με κείνα που γεννήθηκαν.

Χαρούμενος δηλώνει και ο πρόεδρος του χωριού Θανάσης Πεμούσης που ο Πόρος «παίρνει φωτιά» αυτό το διάστημα εξαιτίας των πελαργών δηλώνοντας ότι κάθε χρόνο οι λευκοί πελαργοί που περνούν από το Δέλτα του Έβρου ξεπερνούν τις 9.500. Παραλληλα προσκαλεί όλους, να το επισκεφθούν ιδιαίτερα τις μέρες που οι πελαργοί βάζουν την δική τους ταυτότητα που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email