Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

26η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους»  στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θέλοντας να τονίσει τις τραγικές επιπτώσεις από τη χρήση τους, ευαισθητοποιώντας έτσι την κοινή γνώμη.

Επιπλέον θέλησε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου(1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο ναρκωτικών στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο πρώτος πόλεμος του οπίου το 1839.

Δυστυχώς σήμερα πιο  επίκαιρη από ποτέ η μάστιγα των ναρκωτικών απασχολεί ολόκληρες κοινωνίες.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πεθαίνουν κάθε χρόνο, περίπου  585.000 θάνατοι συνδέονται με τα ναρκωτικά. 

Πάνω από 270 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν ναρκωτικά κάθε χρόνο, με την κάνναβη να έχει  188 εκατομμύρια χρήστες, επισημαίνει το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. 

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπου αναφέρει : «Ό,τι και αν συμβεί, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στη μοναξιά, την αποξένωση και την αποσύνθεση των αξιών της εποχής μας, έχουμε χρέος όλες οι πνευματικές δυνάμεις της πατρίδας μας να αγκαλιάσουμε όσους πάσχουν, με τη θεραπευτική φροντίδα της αγάπης και της συμπόνιας».

Συμβουλεύει δε, «Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο στον αγώνα του για ζωή και δημιουργία, όλα όσα όμορφα ζούμε εμείς να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη».

Καταλήγοντας αναφέρει: «Στέλνουμε λοιπόν σήμερα το μήνυμα της Χριστιανικής ελπίδας σε εκείνους που βαδίζουν με γενναιότητα το δρόμο της απεξάρτησης και τις οικογένειές τους και τους θυμίζουμε πως η εμπιστοσύνη στον Αναστημένο Χριστό έχει τη δύναμη να φωτίσει το σκοτάδι και του πιο βαθύ και σκοτεινού Άδη».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη