Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

26-30 Νοεμβρίου κλείνουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας – Δείτε τους λόγους

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί σε όλη τη χώρα από την ερχόμενη Παρασκευή 26, Νοεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 30, Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία πενθήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση και σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρουν οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν προχωρούν σε αυτήν την πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για την συνεχόμενη επί εφταετίας επιβολή των μνημονιακών μέτρων rebate (ληστρική έκπτωση) και clawback (ληστρική αναγκαστική επιστροφή) των ποσών που μας οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την υγεία.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Ζητάμε το αυτονόητο Να πληρωνόμαστε για κάθε εξέταση που εκτελούμε”. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Το Clawback, ο μηχανισμός επιστροφής της δαπάνης υπηρεσιών υγείας, από την πρώτη ημέρα της επιβολής του είναι μέτρο άδικο και απαράδεκτο που απειλεί τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρών εργαστηρίων”. Αντίστοιχες ανακοινώσεις στήριξης των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών έχουν γίνει οι πρόκειται να γίνουν σε επίπεδο περιφερειών πανελλαδικά.

Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί (Βιοπαθολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες, Πυρηνικοί Ιατροί και Κυτταρολόγοι) κλείνουμε τα ιατρεία μας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχόμενη επί 7ετίας επιβολής των μνημονιακών μέτρων rebate (ληστρική έκπτωση) και clawback (ληστρική αναγκαστική επιστροφή) των ποσών που μας οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την υγεία. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55% των μηνιαίων υποβολών μας προς τον ΕΟΠΥΥ μας, που αν συνυπολογιστεί και η προείσπραξη φόρου συνολικά ανέρχεται στο 75% τις μηνιαίας υποβολής. Το κράτος μας κοροϊδεύει. Υπογράψαμε το 2012 μια σύμβαση για να πληρωνόμαστε τις εξετάσεις με τις προ 30-ετιας τιμές (του 1991) και τώρα με το «έτσι θέλω», μας δίνει το ¼ αυτών!!!. Ποσό που δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των υλικών μας και των λειτουργικών μας εξόδων.

Ζητάμε το αυτονόητο:

Να πληρωνόμαστε για κάθε εξέταση που εκτελούμε. Να σταματήσει το άδικο μέτρο της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ των χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν υπερβεί τον κλειστό προϋπολογισμό. Το κράτος μπορεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό, να βάλει φρένο στην αλόγιστη συνταγογράφηση, να βάλει πλαφόν ή όλα αυτά μαζί. Δεν μπορούμε άλλο να καλύπτουμε την ανεπάρκεια χρηματοδότησης για την υγεία ΕΜΕΙΣ.

Γι’ αυτό τον λόγο και παρόλο που ειδικά αυτήν περίοδο ζημιωνόμαστε επαγγελματικά, σαν εσχάτη φωνή διαμαρτυρίας, κλείνουμε τα ιατρεία μας κ ζητούμε την κατανόηση του κόσμου.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη