Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

3.000 θανατώσεις ζώων λόγω ευλογιάς στον Έβρο – Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις σφαγές των αιγοπροβάτων – Τι δεσμεύεται η Ε.Ε.

Τα πρώτα δεδομένα, σύμφωνα με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες καταγράφουν ήδη 3.000 ζώα που έχουν θανατωθεί στον Έβρο λόγω ευλογιάς, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στο νότιο τμήμα. Δεκατρείς είναι μέχρι στιγμής οι εστίες που εντοπίστηκαν με τους ελέγχους να είναι καθημερινοί και να ανακαλύπτουν νέα κρούσματα.

Το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλο και κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι… Κυρίαρχο ζήτημα πια είναι η αποκατάσταση του χαμένου κεφαλαίου και οι αποζημιώσεις των πληγέντων. 

Πάντως, στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων προσφάτως αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την επιτροπή ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας στη Θεσσαλία. 

Ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν και πρόσθεσε, πως λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της ζωονόσου από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.

Πάντως οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότησηπροβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικόπροϋπολογισμό.

Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οικυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στουςκτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόνγια έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από τηνημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.

Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:


1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις – που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 – εμφανιστείστο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτοςενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από τηνεπίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικέςκατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες πουαντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.


2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωσητης πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτοςμέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου καισύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημαΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τοκόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων πουθανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμόαβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθεκατηγορία.


3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωσητης πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτοςμέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου καισύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημαΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τιςλειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τηθανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση καιτην απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφήτων τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.

Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τονολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δενπροσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θααποφασίσει.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη