Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

31η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

Τρία εκατομμύρια Έλληνες, άνω των 15 ετών, καπνίζουν κάθε μέρα και από αυτούς τα δύο εκατομμύρια είναι άνδρες και το ένα εκατομμύριο γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες. Το ποσοστό των καθημερινών χρηστών καπνού εκτιμάται σε 34%, δηλαδή ένας στους τρεις Έλληνες καπνίζει κάθε μέρα.

Στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνατα στοιχεία του World Population Review για το 2019. Στα συμπεράσματα της έκθεσης καταγράφεται, επίσης και η μεταστροφή των Ελλήνων από το κάπνισμα τσιγάρων σε εναλλακτικές πρακτικές και ειδικότερα σε προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θέτει κατά τη φετινή εκστρατεία κατά του καπνίσματος τους εξής 3 φιλόδοξους στόχους:

  • Να καταρρίψει μύθους και να εκθέσει τις τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες καπνού και νικοτίνης, ιδίως τις τακτικές μάρκετινγκ που απευθύνονται στη νεολαία, μεταξύ άλλων μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων, γεύσεων και άλλων ελκυστικών χαρακτηριστικών.
  • Να εξοπλίσει τους νέους με γνώσεις σχετικά με τις προθέσεις και τις τακτικές της βιομηχανίας καπνού και νικοτίνης για να συνδέσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές στα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, και
  • Να ενδυναμώσει της επιρροές (στην ποπ κουλτούρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σπίτι ή στην τάξη) για την προστασία και την υπεράσπιση της νεολαίας και να τους εμπλέξει στον αγώνα κατά της χρήσης καπνικών προϊόντων.

Η θέληση και η αποφασιστικότητα του καπνιστή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διακοπή του καπνίσματος. Για το λόγο αυτό, η ενδυνάμωση των κινήτρων του καπνιστή μπορεί να επηρεάσει θετικά την προσπάθεια του. Η επιδημία του καπνίσματος, είναι από τα λίγα προβλήματα δημόσιας υγείας τα οποία μπορούν να αναχαιτιστούν επισημαίνει ο Οργανισμός.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη