Το 2017 με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, άνοιγε ο δρόμος για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, που είχε προκληθεί από την λειτουργία του ανενεργού πλέον μεταλλείου της Κίρκης στην Αλεξανδρούπολη, με τη διάθεση 5,5 εκ. ευρώ, που είχαν εξασφαλισθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο πλαίσιο της «αποκατάστασης βιομηχανικών χώρων και μολυσμένης γης».
Μάλιστα, στο πρόβλημα και στην ανάγκη αντιμετώπισης του, είχε αναφερθεί ο κύριος Φάμελλος, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στον Έβρο το 2017 με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δεσμεύεται για την δράση αποκατάστασης στο περιφερειακό συνέδριο ΑΜΘ. Τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μη αποκατάσταση των χώρων του μεταλλείου είχαν διαπιστώσει και επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με αυτοψίες που είχαν διενεργήσει το 2016.
Υπενθυμίζεται, ότι η δράση αποκατάστασης περιελάμβανε τα εξής μέτρα:
Επικαιροποίηση των μελετών με ταυτόχρονο έλεγχο, εντοπισμό και καταγραφή της ρύπανσης των εδαφών, ιζημάτων ρέματος, υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και κατά δεύτερον των σωρών των αποβλήτων.
Αποκατάσταση των λεκανών απόθεσης τελμάτων.
Διαμόρφωση ελεγχόμενου χώρου απόθεσης.
Διαχείριση των σωρών των εξορυκτικών αποβλήτων.
Διαχείριση των διαφυγών των τελμάτων και των ρυπασμένων ιζημάτων στα τμήματα των ρεμάτων Κιρκάλων και Ειρήνη.
Μερική εκτροπή της κοίτης του ρέματος Κιρκάλων (εφόσον απαιτηθεί σύμφωνα με την επικαιροποίηση των μελετών).
Αποκατάσταση της περιοχής στο μεταλλείο.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020, επί κυβέρνησης ΝΔ και με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το αίτημα χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου απορρίφθηκε, υποστηρίζοντας πως δεν τεκμηριώνεται η ρεαλιστικότητα του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και ειδικότερα δεν εξασφαλίζεται η μελετητική ωρίμανση με τρόπο και σε χρόνο που θα καθιστούσαν εφικτή την ολοκλήρωση της πράξης εντός της περιόδου επιλεξιμότητας του προγράμματος. Η έλλειψη του ανωτέρου είναι ουσιώδης, καθώς δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί κάποια διαδικασία ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση της πράξης, όπως έχει σχεδιαστεί, μέχρι 31/12/2023.
Φαίνεται όμως, από τις εξελίξεις, ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει σταματήσει να απασχολεί, καθώς με απόφαση που υπέγραψε στις 26 Μαΐου 2024 ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Τριάντης, ο οργανισμός αναλαμβάνει τη δαπάνη ύψους 37.200 ευρώ που αφορά στην «υπηρεσία υποστήριξης για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ζημίας του δημόσιου ανενεργού μεταλλείου στην περιοχή Κίρκη του Δήμου Αλεξανδρούπολης».
Τα χρήματα αυτά προβλέπεται να διατεθούν για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τα νέα δεδομένα γύρω από την αποκατάσταση των μεταλλείων, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να υπάρξει σχετικό έργο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης στην περιοχή.