Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

4ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης: Το πρώτο σχολείο που διαθέτει φορητό απινιδωτή

Σε μια σημαντική αγορά προέβησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης, καθώς απέκτησαν έναν φορητό απινιδωτή στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Μαθητική “Εικονική Επιχείρηση” του Junior Achievement Greece. Με στόχο την μέριμνα για την ασφάλεια της πόλης τους, αποφάσισαν να διαθέσουν τα κέρδη από τη λύση και εκκαθάριση της επιχείρησής του με επωνυμία «Save On Sight» στην αγορά ενός φορητού απινιδωτή, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης, στο σχολείο τους, με σκοπό να ενισχύσει την προστασία των πολιτών. Διαβάστε περισσότερα για το σχολικό εγχείρημα παρακάτω:

«Η Save On Sight δημιουργήθηκε από 23 μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JAGreece (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece).

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (www.senja.gr) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Junior Achievement WorldWide, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη με συμμετοχή  πάνω από 10 εκατομμυρίων μαθητών σε 122 χώρες σε ετήσια βάση. Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η μαθητική επιχείρηση «Save On Sight», δημιουργεί και προωθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο αποτελείται από δυο εφαρμογές. Μία εφαρμογή για κινητά με την οποία ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να στέλνει στην αντίστοιχη υπηρεσία (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Άμεση Δράση) την τοποθεσία του και σημαντικές πληροφορίες για την κατάστασή του, καθώς και από την αντίστοιχη εφαρμογή του φορέα υποδοχής της κλήσης με την οποία θα γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων.

Κάθε χρόνο το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων διοργανώνει έναν διαγωνισμό στον οποίο καλούνται μαθητές από όλη την Ελλάδα ηλικίας δεκαπέντε έως δεκαοκτώ ετών να λάβουν μέρος παρουσιάζοντας τη μαθητική εικονική τους επιχείρηση. Στις 28 Φεβρουαρίου οι μαθητές συμμετείχαν στην μαθητική εμπορική έκθεση προβάλλοντας το προϊόν τους, το σχολείο τους, τον τόπο τους, τους χορηγούς που τους υποστηρίζουν, δίνοντας συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης, συμμετέχοντας σε αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα πλαίσια της κοινωνικής υπευθυνότητας της επιχείρησης μας συνεργαστήκαμε με τον ανθρωπιστικό οργανισμό “Kids Save Lives”, ο οποίος μας  παρέδωσε σεμινάριο πάνω στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και τις Πρώτες Βοήθειες. Ακόμα, οργανώσαμε συναντήσεις με την Στεφανιαία Μονάδα του Νοσοκομείου μας, το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική με σκοπό να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την βελτίωση της εφαρμογής μας. Μεριμνώντας για την ασφάλεια της πόλης μας, το διοικητικό συμβούλιο των μετόχων της επιχείρησης μας, αποφάσισε ομόφωνα τα κέρδη καθώς και το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου (1435 ευρώ) μετά την λύση και εκκαθάριση, να διατεθούν για την αγορά ενός φορητού απινιδωτή που θα τοποθετηθεί σε εύκολα προσβάσιμο σημείο στο σχολείου μας, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των συμπολιτών μας. Την Πέμπτη 25/6/20 παραδώσαμε το ποσό των 1435 ευρώ στη πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης ώστε να προβούν στην αγορά του απινιδωτή.

Απώτερος στόχος μας είναι και η παρακαταθήκη προς το σχολείο μας εκπαιδεύοντας κάθε χρόνο μαθητές και καθηγητές στις πρώτες βοήθειες και στη χρήση εξωτερικού φορητού απινιδωτή.

Με εκτίμηση,

Οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης,

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Κόλκας Δημήτρης ΠΕ03, Κάλτσου Μαρία ΠΕ 04.02

Σύμβουλος-Εθελοντής: Ζυγούρα Νανά: Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Marketing»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη