Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

7ο θεματικό συνέδριο για τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και τη προληπτική καρδιολογία στην Αλεξανδρούπολη

Στην Ελλάδα είμαστε μια κοινωνία που επιμένει πεισματικά στο κάπνισμα, μια κοινωνία που έχει εδώ και δεκαετίες αρνηθεί την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και που δυστυχώς παραμένει στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε συνήθειες και να επωφεληθούμε…

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον πλανήτη. Περίπου οι μισοί από τους άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας παρουσιάζουν κάποιο απ’ αυτά τα νοσήματα.

Αρκετές φορές τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται «αιφνίδια». Στην πραγματικότητα, όμως, η εμφάνισή τους δεν είναι και τόσο αιφνίδια, διότι έχει προηγηθεί επί πολλά χρόνια η ύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου χωρίς καμία αντιμετώπιση. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε μείωση των θανάτων απ’ αυτά τα νοσήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός στις εξελιγμένες θεραπείες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφετέρου –και κατά κύριο λόγο- στην καλύτερη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

Υπάρχουν τρεις παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να τροποποιηθούν και αυτοί είναι το φύλο, η ηλικία και το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

Έτσι, λοιπόν, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, ενώ όλοι μας έχουμε αυξημένο κίνδυνο όσο τα χρόνια περνάνε και μεγαλώνουμε. Στους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου, όμως, μπορούμε να παρέμβουμε, ώστε να ελαττώσουμε σημαντικά την πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, άσκηση, υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία και παχυσαρκία.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όλα αυτά αναλύθηκαν από τους ειδικούς στο 7ο θεματικό συνέδριο με τίτλο «Παράγοντες Κινδύνου για Καρδιαγγειακή Νόσο και Προληπτική Καρδιολογία 2024» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο και διοργάνωσαν η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η Ακαδημία Καρδιολογίας.

Ο καθηγητής καρδιολογίας του ΔΠΘ και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο ΠΓΝΑ Δημήτρης Τζιακάς ανέφερε, πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν μια σημαντική παγκόσμια επιβάρυνση για την υγεία, συμβάλλοντας στα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, ωστόσο πρόσθεσε πως, έρευνες έχουν αναδείξει, ότι αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, την πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη