Σε σήριαλ εξελίσσεται το θέμα της κατασκευής του 6ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στην περιοχή του ΚΕΓΕ. Μια επιστολή που εστάλη από γονέα παιδιού του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης καταγράφει διεξοδικά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τους μαθητές και γονείς να βρίσκονται στην μέση των «πυρών». Διαβάστε την σχετική επιστολή:
«Την Τρίτη 14 Ιουλίου το απόγευμα έλαβε χώρα στο πάρκο επί της οδού Ποιμενίδη, συγκέντρωση γονέων του 11ου -12ου Δημοτικών Σχολείων, καθώς και αυτού της Μαΐστρου, με απώτερο σκοπό τη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την τύχη των παιδιών τους, όσον αφορά τις σχολικές μονάδες, τις οποίες θα πληρώσουν με τη νέα σχολική χρονιά. Στην συγκέντρωση παρίσταντο ο Διευθυντής Β΄θμιας εκπαίδευσης Ν. Έβρου κος Αποστολακούδης Στέργιος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κος Κυριάκος Αραμπατζής και ο υπεύθυνος σχολικών κτιρίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης κος Καραγιαννίδης Παναγιώτης. Η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από ένταση και μη λήψη ικανοποιητικής απόφασης για τα παιδιά μας.
Η άποψη της Β΄θμιας ήταν ότι η υπηρεσία έχει διαβλέψει εδώ και καιρό τις ανάγκες της περιοχής και σχεδίασε πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτής, με προτεινόμενη λύση τη δημιουργία του 6ου Γυμνασίου. Η πρόταση αυτή θα ήταν ιδεατή και φυσικά αποδεκτή από όλους τους γονείς, εφόσον υπήρχε δυνατότητα υλοποίησής της. Στα ελληνικά δεδομένα, ιδιαίτερα σε αυτά των δημοσίων έργων αλλά και εν καιρώ αντίξοων καταστάσεων, όπως της πανδημίας κορωνοϊού, αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Κατά γενική ομολογία και ιστορικά δεδομένα το κτίριο του 6ου Γυμνασίου δεν πρόκειται να παραδοθεί εγκαίρως και σε άρτια κατάσταση. Σε αυτό συνηγορεί η κοινή λογική και ο εκπρόσωπος του Δήμου κος Καραγιαννίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Αντιδήμαρχο απορρέει από τη σύμβαση ότι το έργο θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2021, εφόσον όμως δεν προκύψουν περαιτέρω εμπόδια (π.χ. πανδημία κορωνοϊού, έννομη δυνατότητα λήψης παράτασης από την πλευρά του εργολάβου, αρτιότητα και πληρότητα της κατασκευής κλπ). Η Β΄θμια οργανώνει τις κινήσεις της με δεδομένο ότι το κτίριο θα είναι έτοιμο από την νέα σχολική χρονιά, έτος 2021. Με αυτό το σκεπτικό προτείνει να τοποθετηθούν 120 περίπου παιδιά σε 3 διαφορετικές σχολικές μονάδες (συνολικά 4 αίθουσες), υπό μία διεύθυνση (αυτή του 6ου. Δεν διατίθεται ακόμα αίθουσα για τη διευθύντρια). Η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή (ετήσια), επειδή σύμφωνα με την πρόβλεψή τους το σχολείο θα είναι έτοιμο του χρόνου. Μία μικρή αλλά βασική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι το κτίριο δεν διαθέτει εξοπλισμό και την παρούσα στιγμή δεν έχει αποφασιστεί η προμήθεια αυτού (έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από τη Β΄θμια).
Αυτό που δεν κατέστησε σαφές η Β΄θμια είναι ότι εάν δεν λειτουργήσει το 2021 το νέο σχολικό κτίριο που θα καταλήξουν τα παιδιά μας. Θα παραμείνουν στην υφιστάμενη κατάσταση (σε 3 διαφορετικές σχολικές μονάδες) είναι η προφανής εκδοχή και αυτό που άφησε να εννοηθεί αργότερα στη συζήτηση. Δεν απαντήθηκε που θα πάει η επόμενη Α΄ Γυμνασίου του 6ου, διότι εάν ακολουθηθεί η ίδια λύση τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες 4 αίθουσες στις υπόψη 3 σχολικές μονάδες. Να σημειωθεί ότι οι αίθουσες για τα παιδιά μας βρίσκονται με δυσκολία για φέτος από τις διευθύνσεις των 3 σχολικών μονάδων. Από πού αντλείται η αισιοδοξία της Β΄θμιας για την ανεύρεση άλλων 4 αιθουσών την επόμενη χρονιά,δεν έχει καταστεί προφανές.
Μία άλλη οπτική στο παραπάνω θέμα είναι ότι εφόσον δεν παραδοθεί το σχολείο το 2021 τότε θα γίνει ανακατανομή στα Γυμνάσια και θα τοποθετηθούν οι μαθητές με τη φιλοσοφία που ίσχυε το 2019. Αυτή η επιλογή απορρίπτεται «δια ροπάλου» από τη Β΄θμια για τη φετινή σχολική χρονιά και αποτελεί επιλογή της μόνο για την επόμενη χρονιά, εφόσον δεν αποπερατωθούν οι εργασίες του νέου σχολικού κτιρίου. Φυσικά τα παιδιά μας δεν θα αλλάξουν το status τους, αλλά θα παραμείνουν στις προαναφερόμενες 3 σχολικές μονάδες που θα κατανεμηθούν το 2020-21.
Οι πραγματικοί λόγοι της μη ανακατανομής των μαθητών από φέτος είναι άγνωστοι σε εμάς. Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε, από διάφορα λεγόμενα, είναι ότι το νέο σχολικό συγκρότημα διεκδικείται από την Α΄θμια (εκτιμούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σε γυμνάσιο παρά σε δημοτικό) ή το πείσμα κάποιον ανθρώπων, οι οποίοι πιθανόν να έχουν δεσμευτεί σε φίλους και γνωστούς. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα παρά μονάχα οι ιθύνοντες.
Οι γονείς και εν κατακλείδι τα παιδιά έχουν βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά δημοτικής αρχής, διευθυντή δευτεροβάθμιας, διευθυντών γυμνασίων, οι οποίοι βλέπουν το όλο θέμα από το δικό τους διαφορετικό πρίσμα ο καθένας. Από το πρίσμα των παιδιών ποιος θα το δει; Τα παιδιά μας είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν σε 3 διαφορετικά σχολεία, πάνω από 2 -3 χιλιόμετρα μακριά από τις οικίες τους για όλη τη διάρκεια της φοίτησης στο Γυμνάσιο και χωρίς επαρκές, αξιόπιστο και άνευ οικονομικής ζημίας μεταφορικό μέσο (για τη ψυχολογία και την απόδοση στα μαθήματα, φυσικά, δεν τίθεται θέμα).
Μόνο τα παιδιά αυτής της χρονιάς. Είναι το ρίσκο που παίρνουν όλοι για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο όμως φαντάζει αμφίβολο.
Η κοινή λογική και η ενέργεια των αρμόδιων αρχών, πέρα από εφαρμογές «τζογαδόρικης»συμπεριφοράς εις βάρος των παιδιών μας, μας οδηγεί στη μόνη αποδεκτή, μη επικίνδυνη και με ελάχιστο ρίσκο λύση: Να αποφασιστεί άμεσα η αναστολή λειτουργίας του 6ου Γυμνασίου, να γίνει ανακατανομή των παιδιών μας με το σύστημα που ίσχυε το 2019, δηλαδή να αποδοθούν στο 5ο Γυμνάσιο και όταν (και εάν) είναι έτοιμο το κτίριο στο απώτερο μέλλον τότε να υλοποιηθεί ο ονειρικός σχεδιασμός της Β΄θμιας, έστω και εάν δεν συμπεριλαμβάνει τα παιδιά μας, αλλά αυτά των επόμενων χρονιών. Στην παρούσα φάση αυτή είναι η πιο ασφαλής λύση για τα παιδιά μας. Εάν αγαπάμε τα παιδιά μας θα σκεφτούμε κάτι που να τα ευνοεί. Ακόμα και εάν απαιτεί επιπλέον γραφειοκρατική εργασία, απώλεια ψηφοφόρων και υποβάθμιση ατομικών φιλοδοξιών.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά έγινε αποχώρηση από τη συγκέντρωση χωρίς να ξεκαθαριστούν πολλά θέματα. Για παράδειγμα ποιος είναι υπεύθυνος να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του 6ου Γυμνασίου, ο Δήμος ή η Β΄θμια; Και οι δύο ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι. Από τη μια η εμμονή του διευθυντή Β΄θμιας στην απόφασή του να μην αναστείλει φέτος τη λειτουργία του σχολείου, από την άλλη η δήλωση του κου Καραγιαννίδη ότι ο Δήμος θα το αποφασίσει αυτό και η απάντηση του κου Αποστολακούδη ότι αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον αυτός παραιτηθεί, μάλλον καταδεικνύει ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος, αλλά μέχρι να βγει η απόφαση θα συμβούν πολλές «ειρηνικές» συμπλοκές μεταξύ των τοπικών αρχόντων (κάθε τύπου). Στο τέλος, όμως, θα την πληρώσει ο «άμαχος» πληθυσμός!!!
Εφόσον κάποιο από τα αναγραφόμενα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καλώ τους υπεύθυνους να εκδώσουν δελτίο τύπου και να αναφέρουν εγγράφως την άποψή τους, έτσι ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη αρμοδίως και να ξεκαθαριστεί κάποιο θέμα που τυχόν δεν αντιληφθήκαμε ορθά.
Ένας προβληματισμένος γονέας του 12ου Δημοτικού Σχολείου»