Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Γκαρά: Να περιληφθεί και η Ανατολική Μακεδονία στην ατζέντα της Διακομματικής Επιτροπής

Η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28-07-2020, όπου και συζητήθηκαν θέματα προγραμματισμού και λειτουργίας της Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή της η κα Γκαρά ανέφερε ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στην Επιτροπή με διάθεση συμβολής στον διάλογο για την ανάπτυξη και τις αναγκαίες δημοκρατικές παρεμβάσεις στη Θράκη. Ένας διάλογος διαρκής, με ζητούμενο την ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτικών βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Παράλληλα, η κα Γκαρά εξέφρασε επιφυλάξεις, αλλά και την εύλογη απορία της για τον αποκλεισμό της Αν. Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως οι Περιφέρειες είναι ο φορέας υλοποίησης και διαχείρισης χρηματοδοτικών εργαλείων. Άλλωστε, και ο χάρτης ευρωπαϊκών ενισχύσεων, το ΕΣΠΑ, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ευρωπαϊκών κονδυλίων και κάθε σχεδιασμός γίνεται στη βάση του συνόλου της Περιφέρειας.

«Μήπως δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά να παράγουμε, να επεξεργαστούμε εφαρμόσιμες προτάσεις και πολιτικές, αλλά χρησιμοποιούν κάποιοι την Επιτροπή υπηρετώντας μόνο το επικοινωνιακό τους αφήγημα;» διερωτήθηκε η κα Γκαρά. Ταυτόχρονα, επισήμανε  πως για να αποκτήσει η Επιτροπή ουσιαστικό ρόλο, πρέπει να γίνει επεξεργασία πάνω στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι πολίτες, οι κοινωνικοί και παραγωγικοί τοπικοί φορείς, ενώ μίλησε και για αξιοποίηση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που είχε διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Στη συνέχεια, η κα Γκαρά τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση και απολογισμός του πορίσματος που είχε εκδώσει η προηγούμενη Διακομματική του 1992, αλλά και των πετυχημένων ή μη πολιτικών που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη Θράκη, ώστε να αναδειχθούν τα θετικά στοιχεία και τα λάθη, προκειμένου να μην επαναληφθούν.

Μάλιστα, η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης, όπως η Δομή Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η ψήφιση νόμου για την επιδότηση επιχειρήσεων της παραμεθορίου, η ανάσχεση του Brain Drain μέσα από την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη του ΔΠΘ, η υλοποίηση δημόσιων υποδομών, η ανάδειξη της Θράκης σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο εμπορίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Γεωθερμία, Ενεργειακές Κοινότητες, αγωγοί TAP-IGB, Σιδηροδρομική Εγνατία, SEA2SEA Project, αξιοποίηση λιμανιών, κλπ), Πρωτοβουλίες που δυστυχώς σήμερα έχουν «παγώσει» με επιλογή κι ευθύνη της Κυβέρνησης ΝΔ.

Επίσης, η κα Γκαρά τόνισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονήσει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, που συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ, παράλληλα, εξέδωσε μετά από πολυετή μελέτη και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της ΑΜΘ, όπου κι εκεί περιγράφεται με σαφήνεια ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας. «Έχουμε το υπόβαθρο, έχουμε το πλαίσιο και τα εργαλεία. Θα τα αξιοποιήσουμε, ή σκοπεύετε να τα αναθεωρήσετε, γεγονός που θα φέρει πολυετείς καθυστερήσεις;», σημείωσε.

Κλείνοντας, η κα Γκαρά επισήμανε πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει τεράστιες δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης και δημοκρατικής συμβίωσης. «Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα και να επενδύσουμε σε μεγάλες δημόσιες υποδομές, στην οικονομία έντασης γνώσης, στην αξιοποίηση της ψηφιακής γεωργίας, της καινοτομίας. Να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποίηση. Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και να στηρίξουμε τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πάντα με σεβασμό, προστασία και ήπια αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου. Να αναδείξουμε τα μνημεία και τον πολιτιστικό μας πλούτο. Να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές τομές. Να καταστήσουμε την περιφέρεια ως παραγωγικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά.

Τέλος, η Βουλευτής από τον Έβρο ζήτησε να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα του χρυσού στη Θράκη, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί με σαφήνεια και από τη Διακομματική Επιτροπή η εκπεφρασμένη εναντίωση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης στο ζήτημα των εξορύξεων χρυσού.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email