Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Οι Βουλευτές Έβρου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Τα μηνύματα τους για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών απηύθυναν οι Βουλευτές Έβρου Σταύρος Κελέτσης και Νατάσα Γκαρά. Οι βουλευτές σημειώνουν την ανάγκη να τερματιστεί ένα φαινόμενο, που δυστυχώς σε καιρούς πανδημίας και εγκλεισμού φαίνεται να καταγράφει ανοδικές τάσεις και γενικότερα καλούν τις γυναίκες να μην φοβούνται και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε είδους επίθεση ή βία υφίστανται.

Διαβάστε το μήνυμα του βουλευτή Έβρου Σταύρου Κελέτση:

Η 25η Νοεμβρίου, έχει οριστεί με απόφαση του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό σύμφωνα
με τα επίσημα στοιχεία έχει ενταθεί κατά την περίοδο της πανδημίας και του κοινωνικού περιορισμού. Βέβαια το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι
κάτι καινούριο, αφού υπάρχει διαχρονικά στο πλαίσιο της οικογένειας. Οφείλουμε ως Πολιτεία και κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε ριζικά.

Αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  • Αύξηση των ξενώνων φιλοξενίας για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας.
  • Ενίσχυση των συμβουλευτικών κέντρων γυναικών ανά τη χώρα, σε υποδομές και προσωπικό.
  • Κίνητρα για την επιμόρφωση και την εργασιακή αποκατάσταση γυναικών που ζούσαν σε κακοποιητικό περιβάλλον αλλά και σε συλλόγους γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  • Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με επίκεντρο την περιφέρεια με οικονομικά, φορολογικά και εν γένει αναπτυξιακά κίνητρα.
  • Αναζήτηση ευρωπαϊκών και ιδίων πόρων για προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης.
  • Εστίαση στην πρωτογενή πρόληψη και εξάλειψη του φαινομένου, μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στο χέρι μας είναι σε ένα τέτοιο ευαίσθητο και τραυματικό για μεγάλο αριθμό γυναικών ως Πολιτεία και κοινωνία θέμα να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Παρακάτω διαβάστε το μήνυμα της βουλευτή Έβρου Νατάσας Γκαρά:

Η γυναίκα θύμα της βίας, σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής. Θύμα σεξουαλικής επίθεσης, βιασμού, θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Βίας σε χώρους εργασίας και βίας μέσα στην κοινωνία. Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής επιφάνειας και εθνικότητας είναι θύματα βίας, ακόμη και της πιο ακραίας μορφής έμφυλης και σεξιστικής βίας αυτή της γυναικοκτονίας. Μια τέτοια δολοφονία συνέβη μόλις πριν λίγες ημέρες στη Λακωνική Μάνη, μία τέτοια δολοφονία αφορούσε τη νεαρή συντοπίτισσά μας Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο και τόσες άλλες.

Οι γυναικοκτονίες δεν αφορούν τόπους μακρινούς και ανθρώπους ξένους, αλλά όλους και όλες εμάς. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας, πέρα από τοπικά όρια. Πρόκειται για ένα θέμα παγκόσμιο που οι κοινωνικές συνθήκες, η οικονομική αστάθεια της παγκοσμιοποίησης το επιβαρύνουν περισσότερο.

Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη και η δράση μας πρέπει να είναι ουσιαστική. Να προαχθούν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας των δομών που καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, γιατί η βία κατά των γυναικών συνιστά ειδεχθές έγκλημα και ταυτόχρονα παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τις γυναίκες όσο και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

“Μίλα γι’ αυτό, μη φοβάσαι!”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη