Με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας να βρίσκονται ακόμη στον “αέρα”, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό μέσα στο 2021 ώστε να αποφευχθεί η ένταση της χρονιάς που πέρασε.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα πως επιθυμεί επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, ώστε να σηματοδοτήσει και μια νέα περίοδο στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας. Το μήνυμα έχει «παραληφθεί» από την Άγκυρα, που έχει επίσης δεσμευτεί πως για τους επόμενους έξι μήνες το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα παραμείνει στον κόλπο της Αττάλειας και δεν θα προκαλεί την Αθήνα. Ο τρίτος όρος που έχει θέσει στο τραπέζι η Αθήνα είναι η μείωση της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων, κάτι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η Αθήνα παρακολούθησε τόσο τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να εκτοξεύει απειλές κατά της χώρας μας όσο και τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Ντολμέζ, να επαναφέρει το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Αθήνα σταθμίζει κι αξιολογεί συνεχώς τα μηνύματα που εκπέμπει η Άγκυρα και διαμηνύει πως απέχουμε από την επανέναρξη των επαφών ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες για διάλογο και τέλος των προκλητικών ενεργειών.
Όλο το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει υιοθετήσει πάντως μια αμφίθυμη στάση απέναντι στην Αθήνα: από τη μια ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως ο διάλογος δεν έχει επανεκκινήσει με ευθύνη της Αθήνας και την ίδια στιγμή τα στελέχη της κυβέρνησής του μιλούν με προκλητικό τρόπο κατά της Ελλάδας. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ πάντως τα μεγάλα ΜΜΕ περιγράφουν με απαξιωτικό τρόπο την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ενώ θεωρούν πως και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος του στην τουρκική κοινωνία, κυρίως λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.
Το πλαίσιο συζήτησης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θεωρείται πάντως ιδιαίτερα ασφυκτικό για την Άγκυρα που θα ήθελε να βάλει στο τραπέζι μια σειρά ζητημάτων, από την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου μέχρι την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας, αλλά και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια η Άγκυρα αντιμετωπίζει βέβαια τη σθεναρή αντίσταση της Αθήνας που διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχθεί διεύρυνση της ατζέντας και το πως το μόνο υπό συζήτηση θέμα, είναι αυτό της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Στην Άγκυρα η δημοσίευση από ελληνικής πλευράς των Προεδρικών Διαταγμάτων για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, το προτελευταίο βήμα πριν την ψήφιση από τη βουλή της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, προκαλεί εκνευρισμό. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για “απόφαση-σκάνδαλο” της Αθήνας, ενώ η Άγκυρα έχει εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως “αιτία πολέμου”. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλείτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ επόμενος στόχος θα είναι το κλείσιμο των κόλπων στην Κρήτη για να ξεκινήσει και εκεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Πηγή: reader.gr