Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Νόμος Έβρου: Προς ομαλοποίηση η στάθμη των υδάτων – Σε αυξημένη επαγρύπνηση παραμένουν όλοι οι φορείς

Στο νότιο τμήμα του ποταμού Έβρου παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες οι πιέσεις από αυξημένες ροές, ωστόσο η κατάσταση φαίνεται ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, καθώς τα εισερχόμενα από τη Βουλγαρία νερά, ήδη από εχθές, έχουν μειωθεί.

Στο Πέταλο η στάθμη του Έβρου ήταν το πρωί στα έξι μέτρα και είκοσι εκατοστά (6,20 μ.), δηλαδή πάνω από το όριο συναγερμού (6 μ.), και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το φυλάκιο της περιοχής. Στο Πύθιο, όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι τώρα, το ύψος του νερού είναι σταθερά στα πέντε μέτρα και είκοσι εκατοστά (5,20 μ)., δηλαδή μισό μέτρο πάνω από το όριο επιφυλακής (4,70 μ.). Πτωτική και κάτω από το όριο επιφυλακής συνεχίζει να είναι η στάθμη στον Ερυθροπόταμο.

Σε ισχύ παραμένουν οι συστάσεις για αποφυγή προσέγγισης των ποταμών και των αναχωμάτων τους και για ετοιμότητα απομάκρυνσης αγροτικών μηχανημάτων και ζωικού κεφαλαίου, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης, σημείωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται και υπάρχει επιφυλακή, για κάθε ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου, καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού:

  • Να μην πλησιάζουν τον ποταμό Έβρο και τα αναχώματά του (επικίνδυνες περιοχές)
  • Να απομακρύνουν έγκαιρα κτηνοτροφικά ζώα, αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία από τις επικίνδυνες περιοχές και
  • Οι κυνηγοί να αποφεύγουν την κίνησή τους στις επικίνδυνες πλημμυρικές περιοχές.

Επίσης, όπως τόνισε σε έκτακτη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αινήσιο Δέλτα, οι όγκοι νερού που αναμένονται στον Έβρο από τον ποταμό Εργίνη στην περιοχή Μακράς Γέφυρας (Uzun Copru Tουρκίας) επιβάλλουν την προσοχή όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ήτοι των ψαράδων, των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των καλυβιέρηδων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email