Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ανησυχία για την τύχη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ορεστιάδας προκαλεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα και πολύ περισσότερο στα περιφερειακά τμήματα των πανεπιστημίων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων δημιουργεί φόβους για κάθετη πτώση των εισακτέων σε πολλές περιφερειακές σχολές, οι οποίες θα βρεθούν από το επόμενο έτος αντιμέτωπες με μεγάλες “απώλειες” στους αριθμούς νέων φοιτητών.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δύο τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργούν στην Ορεστιάδα, για τα οποία είναι ορατός ο κίνδυνος να δουν τους αριθμούς εισακτέων τους να καταποντίζονται, την ίδια ώρα που χιλιάδες υποψήφιοι θα μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέρυσι στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης “πέρασαν” 272 νέοι φοιτητές και 195 ήταν οι εισακτέοι στο τμήμα Δασολογίας. Με τα νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, και με αναγωγή των περσινών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, οι εισακτέοι στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα μειωθούν κατά 90% περίπου και θα “πέσουν” στους 30, ενώ μηδενικός θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στο τμήμα Δασολογίας, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρος Κουτρούμπας.

“Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τα πανεπιστήμια, τι θέλει να κάνει με τον ακαδημαϊκό χάρτη”, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως είναι πολλά εκείνα που πρέπει να διορθωθούν, ώστε να μην αδικούνται “παλαιά και καταξιωμένα τμήματα, όπως είναι αυτά της Ορεστιάδας που λειτουργούν εδώ και 22 χρόνια”.

Ο κ. Κουτρούμπας υπογράμμισε επίσης πως είναι απολύτως αναγκαίος και ο εξορθολογισμός του χάρτη της τριτοβάθμιας σε ό,τι αφορά τις γεωπονικές σχολές και τα τμήματα δασολογίας. “Πριν τη μετατροπή των ομοειδών ΤΕΙ σε ΑΕΙ, στη χώρα λειτουργούσαν 4 γεωπονικές και δύο σχολές δασολογίας. Σήμερα οι γεωπονικές έγιναν 13 και τα τμήματα δασολογίας είναι πέντε. Και φυσικά, η επιλογή των υποψηφίων στις πανελλήνιες γίνεται κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια, άρα η Ορεστιάδα, ως απομακρυσμένη περιφερειακή πόλη, δεν αποτελεί πρώτη επιλογή, όταν υπάρχει ομοειδής σχολή πιο κοντά στον τόπο καταγωγής”. Καταλήγοντας, ο κ. Κουτρούμπας προέβλεψε ότι εάν δεν γίνουν διορθώσεις στο θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και δεν εξορθολογιστεί ο ακαδημαϊκός χάρτης, σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για το εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλά από τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα, λόγω του πολύ μικρού αριθμού εισακτέων σε αυτά.

Πηγή: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Συντάκτης: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΜΟΥΡΙΔΟΥ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email