«Υπάρχει ένας πραγματικά αναβρασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία του κόσμου… Από πολλές χώρες έρχονται αυτά τα μηνύματα, έχει γίνει η ζημιά ,έχει αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό το εμβόλιο, άρα δεν θα πρέπει να πιέσουμε κανέναν να εμβολιαστεί με αυτό το εμβόλιο τις επόμενες ημέρες μέχρι να υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος , με αφορμή την ανησυχία που επικρατεί με το εμβόλιο της Astra Zeneca μετά το περιστατικό θρόμβωσης, τονίζοντας πως «όλοι όσοι έχουν να κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη».
Ο κ. Μανωλόπουλος ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως όσοι εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές, αποκτούν ανοσία ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό της πρώτης δόσης και έχουν προστασία πάνω από 80% από σοβαρή νόσο και διασωλήνωση.
Όπως εξήγησε «το εμβόλιο της Astra Zeneca γίνεται με διαφορά 10,12 εβδομάδων η δεύτερη δόση, είναι διαφορετική η τεχνολογία από αυτό της PFizer και οι πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί στη Ελλάδα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν όλοι ραντεβού για την 2η δόση μέσα στον Μάιο. Άρα δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν ο,τιδήποτε και γνωρίζουν πολύ καλά, ότι με την Α΄ δόση προστατεύονται ήδη αρκετά, ενώ η 2η δόση είναι για να επεκτείνει την προστασία για περισσότερους μήνες».
Αναφερόμενος στο περιστατικό θρόμβωσης, που έχει προκληθεί ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε, πως «θρομβωτικά επεισόδια συμβαίνουν στον πληθυσμό, είναι μια νόσος συχνή, έχει προδιαθεσικούς παράγοντες και έχει ένα ποσοστό κάθε εβδομάδα σε κάθε χώρα. Αυτό που έχουν δείξει και οι Άγγλοι και οι άλλες χώρες είναι, ότι δεν έχουμε περισσότερα θρομβωτικά επεισόδια σε ανθρώπους, που έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με αυτά, που θα περιμέναμε στον γενικό πληθυσμό σε κάθε χρονικό διάστημα γι’ αυτό και είναι καθησυχαστικοί».
Πηγή: ertnews.gr