Το βιβλίο «Θράκη – 100 χρόνια από την ενσωμάτωση» που εξέδωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Έβρου Ευαγγελία Κοσμαδάκη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κατά την τοποθέτησή του τόνισε τη σπουδαιότητα και την αλληλουχία των δύο ιστορικών επετείων, των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Ειδικότερα, ο κ. Πέτροβιτς είπε «Αύριο, 25 Μαρτίου, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του Γένους μας η οποία οδήγησε σχεδόν 100 χρόνια αργότερα στην ενσωμάτωση της Θράκης μας στον εθνικό κορμό. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού μας απέτρεψε από την υλοποίηση εκδηλώσεων και τον εορτασμό των δύο αυτών σημαντικών επετείων της πατρίδας μας με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα. Αυτό, ωστόσο, δε μειώνει τη σπουδαιότητά τους.
Επιλέξαμε, συμβολικά, να τιμήσουμε σήμερα τις δύο αυτές επετείους ορόσημο παρουσιάζοντας το βιβλίο «Θράκη – 100 χρόνια από την ενσωμάτωση». Πρόκειται για επανέκδοση, που επιμελήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ενός Χρονολογίου της ιστορίας του Θρακικού Ελληνισμού, που πρώτη είχε εκδώσει η Βουλή των Ελλήνων 20 χρόνια νωρίτερα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ένταξη της Δυτικής Θράκης στον κορμό του ελληνικού κράτους.
Στόχος μας ως Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αλλά και ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, είναι να τροφοδοτούμε και να αναδεικνύουμε στην κοινωνία τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Επιθυμούμε η νέα γενιά και ο αναγνώστης-μελετητής, να γνωρίσει και να κατανοήσει τους προγόνους μας που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στον ευλογημένο τόπο της Θράκης, να συνδεθεί με το παρελθόν μας, να συναισθανθεί γιατί είναι τόσο σπουδαίο και σημαντικό γεγονός για τους Θρακιώτες και την Ελλάδα ο εορτασμός 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια.
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και τους απανταχού Θρακιώτες!»
Ο κ. Τσώνης δήλωσε πως «Η έκδοση «Θράκη – 100 χρόνια από την ενσωμάτωση» είναι ένα σπουδαίο ντοκουμέντο και ιστορικής αξίας υλικό, το οποίο θέλουμε να λειτουργεί ως εγγυητής της μνήμης, που διατηρείται μέσα από τη γνώση και τη μελέτη», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της συμμετοχής των Θρακιωτών στον αγώνα του Έθνους για ελευθερία.
Και συνέχισε «Στις 14 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό. Κάθε επέτειος λειτουργεί ως υπενθύμιση και ως λόγος για να γιορτάζουμε τους αγώνες των προγόνων μας, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο και τη μνήμη τους. Πορευόμενοι στις νέες σελίδες τις ιστορίας απαραίτητη συνθήκη για την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας είναι να γνωρίζουμε τη διαδρομή μας στο χρόνο και την ιστορική συνέχεια των γεγονότων. Οι ρίζες μας ως άνθρωποι, σε αντίθεση με τα δένδρα, υπάρχουν για να μας τροφοδοτούν με γνώση και να μας υπενθυμίζουν την ευθύνη που έχουμε ως κρίκοι της αλυσίδας που ενώνει το χρόνο και τους ανθρώπους, ώστε να μας ωθούν προς την κίνηση, την πρόοδο και την εξέλιξη, όχι τη στασιμότητα.
Χρέος μου ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού είναι να αναδείξω την πλούσια πολιτιστική και ιστορική παράδοση που φέρει ο τόπος της Θράκης και να συμβάλω από τη δική μου θέση, για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και για την ανάπτυξη των υποδομών. Άλλωστε, η παράδοση, η αυθεντικότητα και η αστείρευτη φυσική ομορφιά της Θράκης κουμπώνουν στον πολιτισμό και την ιστορία της και μας δίνουν όλα τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τον επισκέπτη να αγαπήσει τον τόπο μας, όπως κι εμείς».
Τέλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Έβρου, η οποία επιμελήθηκε την έκδοση, υπογράμμισε πως το βιβλίο «Θράκη – 100 χρόνια από την ενσωμάτωση» περιέχει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και δύναται να αποτελέσει άρτιο μορφωτικό υλικό για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η κα Κοσμαδάκη δήλωσε πως «Το έντυπο περιέχει ασφαλές και έγκυρο ιστορικό υλικό που αφορά στην περιοχή, διότι το υλικό αυτό το επεξεργάστηκε η Βουλή των Ελλήνων, φορέας που αποτελεί εγγύηση, και για το οποίο μας έδωσε το δικαίωμα χρήσης. Αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινωνία και τιμά με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας και την ιστορική επέτειο. Συμβάλλει στην ενεργοποίηση της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα αποτελεί παρακαταθήκη στη νέα γενιά. Το βιβλίο πρόκειται να διανεμηθεί σε όλο το μαθητικό δυναμικό της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στη νέα μας γενιά να γνωρίσει την τοπική μας Ιστορία ή τουλάχιστον να διαθέτει το υλικό που θα αναζητήσει όταν χρειαστεί».