Πάσχα με ανοιχτές εκκλησίες και υποχρεωτικά self test σχεδιάζουν κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών σε συνεργασία με τη Σύνοδο, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με την παράδοση της μετακίνησης στο χωριό, αλλά περισσότερο με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr,οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τον εορτασμό του Πάσχα με αυξημένο αριθμό πιστών ανά ναό, με βάση την έγγραφη εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τον εορτασμό του Πάσχα στους πιστούς, με βάση την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και έως 50 για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς. Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος ζητά να αυξηθεί η αναλογία σε 1 άτομα ανά 15 τ.μ και έως 100 άτομα στους μεγάλους ναούς.
Το μεγάλο «όπλο» και στην περίπτωση των Εκκλησιών θα είναι τα self test που θα είναι υποχρεωτικά για εφημέριους ιεροψάλτες και νεωκόρους, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και για τους πιστούς, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, προκειμένου να κάνουμε Πάσχα στους ναούς με ασφάλεια και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Η Εκκλησία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα γεγονότα των Θεοφανείων που προκάλεσαν εντάσεις και να δημιουργηθούν σκηνές συγχρωτισμού, που θα αμαυρώσουν τους εορτασμούς και επιθυμεί να λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό.
Χωρίς λιτανείες και περιφορές, με αποστάσεις αλλά και χρήση όλων των εξωτερικών χώρων, η Εκκλησία συζητά με την κυβέρνηση το άνοιγμα των ναών εν όψει του Πάσχα. Η Εκκλησία θεωρεί μάλιστα ότι ο καλός καιρός, καθώς εφέτος το Πάσχα είναι στις 2 Μαΐου θα είναι σύμμαχος, προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες σε εξωτερικούς χώρους και παρεκκλήσια.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις προτάσεις της για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Η ΔΙΣ προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Προς αποφυγήν συνωστισμών η Ιερά Σύνοδος ζητά από την κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών.
Με την εγκύκλιο η ΔΙΣ ζητεί η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής». Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας. Επίσης η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναό ενώ η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.
Όσον αφορά στο ωράριο όλων των ιερών Ακολουθιών και των Θείων λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι το συνηθισμένο με την σημείωση ότι το ιερό Ευχέλαιο καλύτερα είναι να τελεστεί το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, αντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, και όχι το απόγευμα.
Για τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είπε ότι «η Εκκλησία μας, κλήρος και λαός, εύχεται και προσεύχεται να εορτάσουμε τις Ημέρες των Αγίων Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου μας, μέσα και κοντά στις εκκλησιές μας. Τηρώντας πάντα τους ενδεδειγμένους υγειονομικούς κανόνες και τα αναγκαία μέτρα χάριν της προστασίας του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας. Οφείλουμε όμως και εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα και στην καθεμία μας ως υπεύθυνοι πολίτες και πιστοί Χριστιανοί».
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε μάλιστα οτι το τέλος της πανδημίας είναι κοντά και ο εμβολιασμός το φέρνει ακόμα πιο κοντά λέγοντας χαρακτηριστικά : «Το εμβόλιο μας προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς της κανονικότητας της ζωής μας και την ανθρώπινη αγκαλιά που τόσο πολύ μας έχει λείψει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δήλωσή του.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έδωσε την εκκλησιαστική διάσταση του Πάσχα λέγοντας ότι Πάσχα δεν είναι μόνο τα χωριά αλλά το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού που εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή του στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο Mητροπολίτης Μεσσηνίας , αναφερόμενος στο άνοιγμα των ναών , υπογραμμίζει ότι «το θρησκευτικό συναίσθημα του Ελληνα που είναι έντονα συνυφασμένο με την παρουσία του στις εκκλησίες και τη συμμετοχή του στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς». Όπως τόνισε ότι «το Πάσχα πέρυσι εορτάστηκε κεκλεισμένων των θυρών των ναών. Υπήρξε κατανόηση από μέρους του κόσμου που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και ανταποκρίνεται σε ό,τι Πολιτεία και Εκκλησία αποφασίζουν με γνώμονα το θέμα της υγείας».
πηγή: protothema.gr