Το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα την Πέμπτη (15.04), «σημαδεύτηκε» από την on air διαμάχη που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Νίκος Δένδιας με συγκροτημένο λόγο, σαφείς απαντήσεις και ξεκάθαρα λόγια έβαλε στη θέση του τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να «πατήσει» πάνω στη συνηθισμένη τακτική του αιφνιδιασμού και των προκλήσεων που χρησιμοποιεί τόσο ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι αξιωματούχοι του σε δημόσιες εμφανίσεις με αξιωματούχους χωρών με τις οποίες η Τουρκία δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων.
Η φράση που έκανε τον κ. Δένδια να «απασφαλίσει» και να απαντήσει όπως έπρεπε στον Τούρκο υπουργό, αφορούσε στη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης. «Στα διμερή θέματα δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στο θέμα των μειονοτήτων. Μιλήσαμε για τους ομογενείς μας στην Ελλάδα, για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Θέλω να προσθέσω για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία, υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές, διατηρώντας έναν ενεργό διάλογο μαζί της. Οι δυο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να διαβιούν στις δυο χώρες με τρόπο που να τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη. Αυτό θα έχει θετικό απόηχο στις μεταξύ μας σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Σήμερα είμαι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, χθες ήμουν στην Πόλη και συναντήθηκα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκεί συζήτησα θέματα που αφορούσαν την ελληνική κοινότητα. Για εμάς, υπάρχει στην Ελλάδα Μουσουλμανική Μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η επίσημη άποψη, η άποψη του Ελληνικού Κράτους», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του κ. Δένδια στις προκλήσεις του Τσαβούσογλου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Το γεγονός ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να «στριμώξει» τον Έλληνα υπουργό εξελίχθηκε σε φιάσκο ολκής, φάνηκε τόσο από την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο κι από αυτή του ίδιου του Τσαβούσογλου ένα 24ωρο αργότερα. Η Άγκυρα, όμως, δεν έμεινε εκεί και κατά την προσφιλή της τακτική προσπαθεί να βάλει «αγκάθια» στο εσωτερικό της Ελλάδας. Χρησιμοποιώντας οργανώσεις και ενώσεις που εδρεύουν στη Θράκη, κυρίως στο δυτικό τμήμα της ακριτικής Περιφέρειας, οι οποίες είναι κοντά στο καθεστώς του Ερντογάν, επιχειρεί να θέσει εκ νέου το θέμα της Μειονότητας και να πλήξει την εικόνα του κ. Δένδια και της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, άμεσα συνδεδεμένο με την κυβέρνηση στην Τουρκία, υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τους Μουσουλμάνους της Θράκης, τους οποίους αναφέρει λανθασμένα ως Τούρκους. Το BTTADK, Συμβούλιο της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά του Νίκου Δένδια, αναφέροντας πως όσα υποστήριξε στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου ήταν απαράδεκτα.
«Ο υπουργός Εξωτερικών, ο αγαπητός κ. Δένδιας, δεν μπορεί να αρνείται την τουρκική μας ταυτότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων. Η Ένωση Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (BTTDD) από την πλευρά της υποστηρίζει πως «η αλαζονική ρητορική εμποδίζει τη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αυτή η στάση είναι το παράδειγμα. Η απάντηση μας είναι σαφής. Η μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη είναι τουρκική και θα συνεχίσουμε να ζούμε ως Τούρκοι».
Γραπτή δήλωση εξέδωσε και ο Χαλίτ Χαμπίπογλου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF). Σε αυτή αναφέρει πως ο κ. Δένδιας παραβίασε τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. «Η χώρα μας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι λίκνο της δημοκρατίας, αγνοεί τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όταν δεν μας επιτρέπει να ορίσουμε τον εαυτό μας ως «Τούρκοι». Η πολιτική της κυβέρνησης της χώρας μας να μας αρνείται την ταυτότητά μας, δεν θα αλλάξει ποτέ το γεγονός ότι είμαστε Τούρκοι», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Πηγή: newsbomb.gr