Η τελευταία απόφαση της Πολιτικής Προστασίας που αφορά την διέλευση φορτηγών οχημάτων για την μεταφορά εμπορευμάτων από τις 07:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ και η ένταξη και του Τελωνείου των Κήπων σε αυτή την απόφαση, δημιούργησε ουρές χιλιομέτρων κάθε πρωί κατά μήκος της Εγνατίας οδού.
Να θυμίσουμε ότι πριν από την 14η Μαΐου (ημερομηνία όπου άλλαξε η απόφαση), η διέλευση των φορτηγών από το τελωνείο των Κήπων γινόταν όλο το εικοσιτετράωρο.
Άγνωστο παραμένει το σκεπτικό της νέας απόφασης που δημιουργεί αυτές τις τεράστιες ουρές φορτηγών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με εικόνες οδηγών να “περιφέρονται” στο οδόστρωμα και φυσικά η ρύπανση στην περιοχή να γίνεται εμφανείς.
Χαρακτηριστικό της τελευταίας απόφασης είναι το γεγονός ότι από το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο δυνατότητα εισόδου στην χώρα μας έχουν μόνο Έλληνες πολίτες συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των ανήλικων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς, πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα και πρόσωπα που εισέρχονται στην χώρα μας για τις απολύτως ανάγκες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι ο “αποκλεισμός” εισόδου στην χώρα μας δεν ισχύει μόνο για τους Τούρκους αλλά και για οποιοδήποτε άλλον υπήκοο, άλλης χώρας (Ευρωπαϊκής ή μη) να εισέλθει από το συγκεκριμένο τελωνειακό σταθμό.
Τι θα συμβεί όμως όταν ξεκινήσουν να μετακινούνται οι Γερμανοί και Γάλλοι υπήκοοι, τουρκικής καταγωγής, που κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις χώρες (όπως η Γερμανία και η Γαλλία) οι οποίοι παραδοσιακά επισκέπτονται στις άδειες τους την πατρίδα τους την Τουρκία διερχόμενοι από την Ελλάδα και δει από το τελωνείο των Κήπων;
Πόσο ακόμα μπορεί να μείνει κλειστός ο Τελωνειακός Σταθμός των Κήπων στον Έβρο για τους τούρκους επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφτούν και να κάνουν τις διακοπές τους σε αγαπημένους προορισμούς στην βόρεια Ελλάδα;
Αναγνωρίζει κάνεις την ζωτικής σημασίας παρουσία τους για την τοπική οικονομία σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Θάσος, η Αλεξανδρούπολη;
Σε κάθε περίπτωση πληθαίνουν οι φωνές που καθημερινά αναρωτιούνται και αγωνιούν πότε θα βρεθεί λύση διότι κατά γενική ομολογία τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τις παραπάνω περιοχές δεν αμφισβητούνται και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της τουριστικής οικονομίας.
Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν με την γείτονα χώρα, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η τελευταία “ιστορία” με τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας στην Ροδόπη έδειξε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση βρίσκονται λύσεις και μάλιστα άμεσες.
Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του focustonevro.gr για το συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε σχετικά σύντομα εξελίξεις.