Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μέχρι και στρώμα «ψάρεψαν» από το Φανάρι οι ψαροντουφεκάδες

Ακόμα και στρώμα εντόπισαν τα μέλη του “Xanthi Spearfishing Club”, που την Κυριακή 30 Μαΐου πραγματοποίησαν καθαρισμό τόσο της παραλίας, όσο και της θάλασσας στον οικισμό του Φαναρίου.

Οι συμμετέχοντες, που ήταν περιορισμένοι λόγω των συνθηκών της πανδημίας, χωρίστηκαν  σε ζευγάρια  κατάδυσης και βούτηξαν σε διάφορα σημεία, βγάζοντας από σκουπίδια, μέχρι μια σκουριασμένη άγκυρα αλλά και το στρώμα. Δυστυχώς καθαρισμός δεν πραγματοποιήθηκε εντός του λιμανιού του Φαναρίου, λόγω περιορισμένης ορατότητας.

Η δράση έλαβε χώρα με την άδεια της Λιμενικής Αρχής του Πόρτο Λάγους, αλλά και την στήριξη της τοπικής Κοινότητας και ειδικότερα του Προέδρου κ. Πέτρου Καραβέτη. Τα μέλη του συλλόγου δεσμεύτηκαν πως θα πραγματοποιήσουν ανάλογες δράσεις και στο μέλλον, παρουσία όλων των μελών και φίλων του όταν το επιτρέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αντιδρούν στο νέο Προεδρικό Διάταγμα

Η δράση, είχε στόχο να αναδείξει την προσφορά του ερασιτέχνη αλιέα προς το κοινωνικό σύνολο, αλλά και την ευαισθησία που τους διέπει τους απέναντι στο θαλάσσιο οικοσύστημα, εκδηλώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους στο Προεδρικό Διάταγμα «Ερασιτεχνική και Αθλητική Αλιεία», το οποίο δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Ο σύλλογος, όπως και όλοι οι αδερφοί του σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, έχουν εντοπίσει σημαντικές αδυναμίες στο νομοσχέδιο, που θα πλήξουν την ερασιτεχνική αλιεία, θα επηρεάσουν όμως και τα έσοδα του κράτους. Ανάμεσα στις προβλέψεις του υπό διαβούλευση Διατάγματος, είναι η απαγόρευση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιεία με ψαροντούφεκο τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο κάθε έτους, η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας τόνου και ξιφία, αλλά και η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας με χρήση ζωντανού δολώματος. Όπως σημείωσαν, με τις προβλέψεις αυτές πλήττονται άμεσα συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, καταστήματα πώλησης ζωντανών δολωμάτων τα οποία θα οδηγηθούν σε αφανισμό καθώς και ο κλάδος της πώλησης – κατασκευής ειδών υποβρύχιας αλιείας που καταδικάζεται σε υποχρεωτική δίμηνη απραξία, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Πέραν αυτών όμως η εφαρμογή της απαγόρευσης της ερασιτεχνικής υποβρύχιας αλιείας αυτούς τους μήνες πιστεύουν πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον εσωτερικό τουρισμό, στην κατανάλωση υγρών καυσίμων, στα προσδοκόμενα έσοδα του κράτους μέσω των φόρων πολυτελείας καθώς και των τεκμήριων των σκαφών των ερασιτεχνών υποβρυχίων αλιέων. Η υποβρύχια αλιεία, σημειώνουν, είναι η μοναδική μέθοδος αλιείας με μηδενικά απορριπτέα – παρεμπίπτοντα αλιεύματα και με μηδενικές τυχαίες συλλήψεις, και ως εκ τούτου την επιλεκτικότερη μέθοδο αλιείας και την πλέον βιώσιμη. Τα αλιεύματα στα οποία απευθύνεται ο ερασιτέχνης αλιέας είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ περιορισμένα σε αριθμό, με ελάχιστα από αυτά να αναπαράγονται ή να γίνονται ευάλωτα προς σύλληψη κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενώ ασκείται τις λιγότερες μέρες του χρόνου σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μορφή αλιείας μιας και επηρεάζεται τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τις συνθήκες που επικρατούν εντός θαλάσσης.

Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου.

Επίσης έχουν ενστάσεις για την διάταξη που προβλέπει πως η ερασιτεχνική αλιεία διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την επαγγελματική, κάτι που κατά τους ίδιους είναι εκ φύσεως αδύνατο να συμβεί αλλά και άτοπο να συνδέονται – συγχέονται τα δυο είδη αλιείας. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ενωσιακή διάταξη σύμφωνα με την οποία να απαγορεύεται η αλιεία του ερυθρού τόνου στον ερασιτέχνη αλιέα. Όσο για την ερασιτεχνική αλιεία με ζωντανό δόλωμα, θεωρούν πως είναι κομμάτι της παράδοσης της χώρας μας, ενώ η εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης θα συνεπάγεται και την κατάργηση των επαγγελματικών αδειών αλιείας ζωντανών δολωμάτων, ένα περαιτέρω πλήγμα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης η φιλοσοφία της ερασιτεχνικής αλιείας πιστεύουν πως είναι και πρέπει να είναι ξένη προς την αντιμετώπιση των αλιευμάτων με όρους εμπορικούς, και έτσι οι περιορισμοί ως προς τα αλιεύματα οφείλουν να είναι ανά είδος, ανά εποχή και φυσικά ως προς το μέγεθος του αλιεύματος.

Για αυτό και προτείνουν την άμεση απόσυρση του υπό διαβούλευση προεδρικού διατάγματος, σημειώνοντας πως αναγνωρίζουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του πλαισίου που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία, για αυτό και ζητούν να συμμετάσχουν σε τυχόν διαβουλεύσεις. Επιπρόσθετα σημειώνουν πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κανονιστικής νομοθεσίας για την ερασιτεχνική αλιεία, αλλά ο έλεγχος εφαρμογής της υφιστάμενης.

πηγή: paratiritis-news.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη