Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται εντατικά για όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες και έτσι η ζωή αποκτά σταδιακά πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.
Αναμενόμενες απορίες μαζί με καχυποψία δημιουργούν ορισμένες φορές δυσπιστία και εντείνουν την παραπληροφόρηση, κάτι που αποτρέπει κάποιους από το να εμβολιαστούν.
Ας δούμε μαζί μερικές σύντομες αλλά και περιεκτικές απαντήσεις στους μύθους που συνοδεύουν τα εμβόλια για την πρόληψη της COVID 19 λοίμωξης.
ΜΥΘΟΣ 1ος: Αν εμβολιαστώ, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος μέσω του εμβολίου.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτήν την στιγμή σε παγκόσμια κλίμακα δεν περιέχουν ολόκληρα λοιμογόνα σωματίδια του ιού SARS-CoV-2 στην σύστασή τους. Αντίθετα, περιέχουν επιλεγμένα κομμάτια του ιού που σκοπό έχουν την διέγερση ανοσολογικής απάντησης με παραγωγή αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που θα μας προστατεύσουν από σοβαρή νόσο σε κάθε επόμενη πιθανή επαφή.
ΜΥΘΟΣ 2ος : Εμφανίζονται όμως συμπτώματα COVID19 λοίμωξης σε όσους έχουν εμβολιαστεί.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για αναμενόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες που εμφανίζονται μετά από κάθε εμβολιασμό και όχι μόνο για την COVID19 λοίμωξη και δεν έχουν καμία σχέση με την νόσο.
Εμφανίζονται οι γνωστές πλέον τοπικές ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως άλγος, ερυθρότητα, οίδημα αλλά είναι δυνατόν να συνοδεύονται και από γενικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου αλλά οφείλονται στην γενικευμένη απάντηση του Ανοσοποιητικού Συστήματος όπως δεκατική πυρετική κίνηση, πονοκέφαλος, αίσθημα αδυναμίας – κακουχίας και πόνος σε αρθρώσεις και μύες.
ΜΥΘΟΣ 3ος : Αν εμβολιαστώ, δεν είναι δυνατόν να νοσήσω από COVID19 λοίμωξη, άρα ούτε και να μεταδώσω την ασθένεια πλέον σε κάποιον.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πιθανότητα να νοσήσει ήπια και ανώδυνα κάποιος που έχει εμβολιαστεί σαφώς και θα υπάρχει. Όπως υπάρχει και η πιθανότητα παρά τον εμβολιασμό να μην αναπτυχθεί τελικά ικανοποιητική ανοσία. Για αυτό και θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται ευλαβικά όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας και μετά τον εμβολιασμό, ώστε να αποτραπεί η επικίνδυνη πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά παρόλα αυτά μπορεί να νοσούν ασυμπτωματικά χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
ΜΥΘΟΣ 4ος : Αφού το εμβόλιο δεν με προστατεύει 100% από την νόσηση με COVID19, δεν υπάρχει λόγος να κάνω το εμβόλιο.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Τα εμβόλια όπως έχει προκύψει και από τις κλινικές δοκιμές αλλά και από την εφαρμογή τους, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλειών, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και πιθανά ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών που προκαλεί ο ιός σε ορισμένους ασθενείς όπως επιπλοκές από το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.
Ειδικά με τα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν από τον τρόπο δράσης του ιού, όπου δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο σαν ιός που σχετίζεται με το αναπνευστικό σύστημα αλλά περισσότερο σαν νόσος του εσωτερικού (ενδοθήλιο) των αγγείων με πιθανές εκδηλώσεις από όλα τα συστήματα του οργανισμού και για χρονικό διάστημα πέραν των 6 μηνών (Long COVID Syndrome), γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η προστασία μετά από επιτυχημένο εμβολιασμό.
ΜΥΘΟΣ 5ος :Πόσο ασφαλές είναι το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσα πολλά διαφορετικά εμβόλια.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Χρησιμοποιήθηκε όλη η υπάρχουσα εμπειρία από την έρευνα για άλλους συγγενικούς ιούς αφού προσπάθειες για εμβόλιο SARS και MERS που ανήκουν επίσης στους κορονοιούς ξεκινούν ήδη από το 2003.
Επιπλέον η τεχνολογία εμβολίου βασιζόμενη στο mRNA είναι γνωστή εδώ και 30 χρόνια από την έρευνα για τον καρκίνο. Παρομοίως, η ιδέα να εισάγεται εξασθενημένος και ακίνδυνος ιός που θα είναι συνδεδεμένος ταυτόχρονα με καρκινικά κύτταρα, χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε πειραματικές δοκιμές θεραπείας ασθενών με μεταστατικό καρκίνο. Από την πρώτη στιγμή πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες, με μεγάλη χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και κρατικά, ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο έδωσαν μάχη για την δημιουργία εμβολίου. Έτσι φτάσαμε σε λιγότερο από ένα χρόνο να έχουμε στην διάθεση μας παραπάνω από ένα διαθέσιμα σκευάσματα/εμβόλια.
ΜΥΘΟΣ 6ος : Έχω νοσήσει από COVID19, άρα δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ.
ΑΛΗΘΕΙΑ : Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, μόλις του επιτραπεί η πρόσβαση στο Εμβολιαστικό Πρόγραμμα της χώρας είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί ανεξάρτητα από προηγούμενη φυσική νόσηση. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπάρχει σύσταση ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μπορούν να εμβολιαστούν, μετά τουλάχιστον την πάροδο της οξείας φάσης της νόσου. Επιπρόσθετα, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η επαναλοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 είναι σπάνια τις πρώτες 90 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη. Για το λόγο αυτό, άτομα με πρόσφατη λοίμωξη, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους.
ΜΥΘΟΣ 7ος : Είμαι νέος! Δεν υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσω σοβαρά. Δεν θα εμβολιαστώ ακόμα…
ΑΛΗΘΕΙΑ :Οι σοβαρές επιπλοκές της νόσου εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς ακόμα και σε παιδιά και όντως λιγότερο σε νέους από ότι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που χρειάζονται πιο συχνά νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν περιγραφεί περιπτώσεις σοβαρής νόσου με επιπλοκές σε ασθενείς κάθε ηλικίας.
Βασικός στόχος των μαζικών εμβολιασμών που γίνονται αυτήν την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η επίτευξη ικανοποιητικής συλλογικής ανοσίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που θα μας προστατεύει από σοβαρή νόσο και από σοβαρές επιπλοκές που μας στοιχίζουν τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε σημαντική επιβάρυνση των Συστημάτων Υγείας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ :
- https://eody.gov.gr/
- https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines
- https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/prevention-and-control/vaccines
Σύνταξη:
Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771 [email protected]
Επιμέλεια:
Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231 [email protected]
Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης
Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6983502394 [email protected]
Πηγή: dimokritos.org