Από την 1η Ιουλίου ομάδα Κυπρίων μοτοσικλετιστών βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου και του Σολωμού.
Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, έφτασαν στις Καστανιές του Έβρου, και το Σάββατο 3/7 αφίχθησαν στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, το απόγευμα, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου, για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, σταμάτησαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Η στάση αυτή δεν ήταν τυχαία καθώς εκεί βρίσκονται οι οδοί Τάσου Ισσάκ και Σολωμού Σολωμού, που έχουν πάρει το όνομα τους από τους δύο ήρωες.
Στο σημείο βρέθηκαν η μητέρα του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ, Τασούλα και η αδελφή του, Αναστασία, ενώ εκφωνήθηκαν ομιλίες τον διδάκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών & ιστορικό μελετητή Θεοφάνη Μαλκίδη και μέλη των Κύπριων μοτοσικλετιστών (θυμηθείτε όσα συνέβησαν πατώντας ΕΔΩ).
Το βράδυ, μπροστά στο Νομαρχείο στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης, αντίστοιχα το κλίμα ήταν άκρως συγκινητικό. Ο πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης “Οι Αγριάνες” Ηλίας Γρηγοράκης άνοιξε την συνάντηση και στην συνέχεια να παίρνουν τον λόγο ο Θεοφάνης Μαλκίδης και από τους Κύπριους μοτοσικλετιστές οι Κυριάκος Γιάγκου & Ανδρέας Πεττεμερίδης.
Οι μοτοσικλετιστές από την Κύπρο αντάλλαξαν ενθύμια με τον σύλλογο της Αλεξ/πολης, ενώ ενθύμιο δόθηκε και στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού της Αλεξανδρούπολης Θεόδωρο Βουρδόλη.
Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επιμένοντας στον αγώνα της μνήμης και της δικαιοσύνης, 25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από όργανα του κατοχικού καθεστώτος στη Δερύνεια, διοργανώνει αυτό το οδοιπορικό μνήμης, ελευθερίας και ιστορικής συνείδησης στα χώματα της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου.
Λίγο πριν την λήξη της εκδήλωσης, όλοι μαζί οι παρεβρισκόμενοι, έψαλλαν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.
Μετά την Αλεξανδρούπολη ακολουθεί το χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, θα γίνουν ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα αντιφασιστικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, στην αλύγιστη Κρήτη, στην Αθήνα.