Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν ετέθησαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο πεδίο και το διαμορφούμενο νέο τοπίο στη διεθνή σκηνή.
Συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Επίσης, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Δένδιας
Χθες, ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίες Ζοζέπ Μπορέλ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Στην παρέμβαση του ο κ. Δένδιαςυπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ρλληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρετα επίσης:
«Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.
Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού.
Για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Πηγή: cnn.gr