Τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου έναντι του κορωνοϊού ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Την αναμνηστική δόση εμβολίου αποκλειστικά με mRNA εμβόλιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική ανοσοανταπόκριση από τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου
«Η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην παραλλαγή Δέλτα, λέγοντας πως «ανέτρεψε προβλέψεις και προσδοκίες» τονίζοντας ότι ο πλήρης εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%.
Ποιοι θα λάβουν αναμνηστική δόση
«Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.
«Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκορισης ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου που έχει παρατηρηθεί σε μελέτες», συμπλήρωσε.
Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:
- Άτομα με μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
- Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία) ή άτομα με αιματολογικό καρκίνα την τελευταία πενταετία
- Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
- Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
«Να επαναλάβω ότι η τρίτη δόση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός όλων» είπε κλείνοντας η κα. Θεοδωρίδου και τόνισε:
«Μην αμελείτε και μην διστάζετε, στα εμβολιαστικά κέντρα σας περιμένουν τα εμβόλια».
Αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόμα των ραντεβού
Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου. Θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού. Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού, ανέφερε από την πλευρά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές λειτουργών της υγείας και όπως είπε στο Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν κυρίως δημόσιες δομές.
«Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γιατρών που κινήθηκαν εκτός δεοντολογίας και εκτός οδηγιών της επιστήμης και σε όλες τις περιπτώσεις έχει κινηθεί η διαδικασία που απαιτείται».
Ελάχιστες καταγγελίες έχουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και εκεί εφαρμόζεται η πειθαρχική διαδικασία. Ο κόσμος πρόσθεσε δεν θα πρέπει να είναι εύπιστος όταν ακούει διάφορες δοξασίες, κυρίως από επαγγελματίες υγείας. Συμπλήρωσε ότι οι γιατροί οφείλουν να ασκούν την ιατρική εντός συγκεκριμένων πλαισίων.
Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Είναι δικαίωμα του καθενός να εμβολιαστεί ή όχι, εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες που η δική τους πράξη αφορά και την υγεία των υπολοίπων. Ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να αναλογιστεί αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι, τόνισε.
Πλήρως εμβολιασμένο το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.160.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να γίνουν 32.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 5. 900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, περισσότεροι από 5. 615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% στο γενικό πληθυσμό και 62,7% στον ενήλικο πληθυσμό.
Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20.000 σε καθημερινή βάση , ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 96.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.
Σχετικά με το πρόγραμμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 6.138 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.050 πολίτες.
Επίσης περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα υπάρχουν και ειδικές δράσεις που αφορούν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση θέση των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτό αποδίδεται στη μείωση των εμβολιασμών τον τελευταίο μήνα λόγω διακοπών και απηύθυνε έκκληση με την επιστροφή να συνεχιστεί η τήρησή των μέτρων ατομικής προστασίας και να επισπεύσουν το ραντεβού με τον εμβολιασμό όσοι ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.
«Σε όλη τη χώρα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού».
Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:
Έκδηλος είναι ο προβληματισμός από πλευράς κυβερνητικού επιτελειού και ειδικών για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα, ενόψει νέας σχολικής χρονιάς και επιστροφής από τις διακοπές.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους πολίτες, λέγοντας πως η κοινωνία «δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων» εξηγώντας πως «προχωράμε αύριο το απόγευμα στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία τη δημόσιας σφαίρα σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις».
Πηγή: cnn.gr