Αντιμέτωπη με την σθεναρή αντίσταση ασθενών του κορωνοϊού να αποδεχθούν την ασθένειά τους και να συναινέσουν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία τους βρίσκεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα η επιστημονική κοινότητα της χώρας.
Ο θάνατος μιας 54χρονης γυναίκας μέσα στην εβδομάδα, η οποία αν και με πολλά υποκείμενα νοσήματα είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση.
Ο λόγος της παρέμβασης είναι ότι τόσο η ασθενής όσο και οι συγγενείς της δεν επέτρεπαν στους γιατρούς να διασωληνωθεί με αποτέλεσμα η υγεία της να επιδεινωθεί ραγδαία και στη συνέχεια να καταλήξει.
Η εν λόγω ασθενής, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής της, δεν είχε πειστεί ότι ο κορωνοϊός είναι θανατηφόρος ιός και μάλιστα έφτασε σε σημείο να κατηγορεί στα κοινωνικά δίκτυα τους γιατρούς ότι θέλουν να τη… σκοτώσουν μέσω διασωλήνωσης.
Η έρευνα αφορά σε όλα τα πρόσωπα εκείνα που απέτρεψαν ή εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς, όχι όμως σε γιατρούς, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την εκτέλεση του καθήκοντός τους, ζητώντας ακόμη και εισαγγελική παραγγελία για να διασωληνωθεί η ασθενής.
Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι θανατηφόρος έκθεση, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Στο μεταξύ, δεύτερο περιστατικό άρνησης ασθενούς με κορωνοϊό, αλλά και των συγγενών του να διασωληνωθεί καταγράφηκε χθες Παρασκευή επίσης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δεν δέχονται τη νόσο και δεν θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη στο ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ότι ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.
Καπραβέλος: Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο. «Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.
Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν επιμείνουν, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.
«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανόητο να μην θέλεις τη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.
Όμως περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης έχουν εμφανιστεί και αλλού. Στη Ρόδο, 55χρονη, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί, υπέκυψε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού. Η ίδια, αν και είχε χαμηλό οξυγόνο, αρνιόταν να διασωληνωθεί.
«Μου το είπαν, αν δεν διασωληνωθεί μου είπαν, θα πειραχτούν τα ζωτικά της όργανα, γιατί μπήκαμε με χαμηλό οξυγόνο. Δεν έχει καμία σημασία ότι αρνήθηκε, επειδή φοβόταν αυτό ακριβώς τη διασωλήνωση. Μας έλεγαν όμως ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να επιβιώσει κι έτσι λοιπόν υπέγραψα εγώ για να διασωληνωθεί» υποστήριξε η αδελφή της 55χρονης.
Προπηλακισμοί για τη διασωλήνωση
Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Θριάσιο νοσοκομείο αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς και νοσηλευτές ζητώντας τη μη διακομιδή μιας 48χρονης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο. Ανάμεσα τους και συγγενής της ασθενούς.
«Η ασθενής που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική χειροτέρεψε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της τη διασωλήνωσαν. Μετά από λίγη ώρα εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγόμενους θεματοφύλακες, αποτελούμενοι από τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου, εισέβαλαν στην κλινική και άρχιζαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Θριάσιο, Μανώλης Βαρδαβάκης.
Πότε παρεμβαίνει εισαγγελέας
Η διασωλήνωση θεωρείται μονόδρομος όταν ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα πέφτει κάτω από 80%-75% και ανάλογα με τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού.
Συνήθως, σε αυτή την κατάσταση δεν είναι σε θέση να αποφασίζει για τη θεραπεία του ο ασθενής και γι’ αυτό ζητείται η σύμφωνη γνώμη οικείου του, και σε περίπτωση διαφωνίας και αυτού ζητείται η άδεια από τις εισαγγελικές αρχές ώστε να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ιατρική πράξη.
Τι δηλώνει ο σύζυγός της νεκρής αρνήτριας
Μια ημέρα μετά τον θάνατό της, ο σύζυγος της 54χρονης δήλωσε ότι η σύζυγός του ήταν θύμα αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας.
Ο ίδιος λέει ότι η γυναίκα του είχε ταλαιπωρηθεί πολύ στην ζωή της, ωστόσο «πάλεψε σαν θεριό». Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του «αυτός ο άγγελος, ο δικός μου άγγελος, το κορίτσι μου, πέταξε από την αγκαλιά μου για τους ουρανούς».
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο ίδιος δέχεται εκτός από τα συλλυπητήρια οικείων του και σφοδρή επίθεση από πολλούς χρήστες του Facebook οι οποίοι τον εγκαλούν καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή παρέμεναν αρνητές της πανδημίας αρνούμενοι ιατρική βοήθεια.
Πηγή: cnn.gr