Συζητήσεις για το θέμα υπήρχαν πάντα.
Στο πέρασμα των χρόνων, η τοπική αυτοδιοίκηση του Βορείου Έβρου και κάτοικοι του, ζητούσαν ο νομός να διαιρεθεί έτσι ώστε να είναι καλύτερη η διαχείριση του, τα θέματα – προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν την διοίκηση της Περιφέρειας να λύνονται πιο εύκολα και γρήγορα.
Το θέμα αυτό της δημιουργίας ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, επανήλθε λοιπόν στην δημοσιότητα το Νοέμβριο του 2020, όταν ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος, απέστειλε πρόταση στην Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης Θράκης, η οποία συνοψιζόταν ως εξής: “Διοικητική διαίρεση του Βορείου Έβρου, σε μία ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα με δική της διοικητική οργάνωση, δικό της χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και δικό της αναλογικό προϋπολογισμό”.
Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος πρόσφατα στο θέμα μέσα από την προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε τα εξής:
Π.Ε. Β.Έβρου: Μία -όχι και τόσο- ρηξικέλευθη πρότασή μου, βρήκε γόνιμο έδαφος.
Στις 03/11/2020 κατέθεσα επίσημα, πρόταση συνοδευόμενη από αιτιολογική έκθεση, για την δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Β.Έβρου στην «Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης». (1)
Είμαι πολύ χαρούμενος που η πρόταση αυτή στάθηκε η αφορμή για την σύμπραξη των παραγωγικών φορέων του Βορείου Έβρου σε μια κοινή προσπάθεια.
Η ιδέα δεν είναι δική μου, είναι παλιά. Και φυσικά δεν πρόκειται για διαχωρισμό όπως, εσκεμμένα, το παρουσιάζουν κάποιοι, αλλά για μία πρόταση περιφερειακής αναδιοργάνωσης με σκοπό τη μείωση των χωρικών ανισοτήτων, αλλά και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.
Άλλωστε σε έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α του 2019 αναφέρεται ρητά πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της αποκέντρωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη. (2)
Πριν από ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο είχα πει ότι αυτή είναι μία συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει.
Φαίνεται ότι επί ένα χρόνο αυτή η συζήτηση γινόταν και τώρα ήρθε η στιγμή όπου ζυμώθηκε σε διεκδίκηση· άλλωστε είναι η τελευταία μας ευκαιρία σαν περιοχή.
Είμαι δε πεπεισμένος πως πρόκειται για μια ιδέα, που η εφαρμογή της θα έχει πολύπλευρα θετικά αποτελέσματα και κανένα αρνητικό.
Άλλωστε η μαζική συμμετοχή των φορέων αποδεικνύει την ορθότητά της.
Φυσικά δεν είναι πανάκεια, και πρέπει να είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και άλλες ιδέες· είτε προέρχονται από ανθρώπους που ζουν, μεγαλώνουν την οικογένειά τους και επενδύουν στο τόπο αυτό, είτε όχι. Δεν περισσεύει κανένας.
Το κείμενο που έστειλα το 2020 στην ΔΕΑΘ, το παραδίδω σήμερα στους φορείς της Ορεστιάδας και του Διδ/χου για να το αξιοποιήσουν με όποιο τρόπο θεωρούν, με την ελπίδα να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους, για να δυναμώσει η δίκαιη αυτή διεκδίκηση του Βορείου Έβρου.
(1) https://epitropithrakis.gov.gr/protaseis/page/2/
(2) 2019. OECD Making Decentralisation Work. A Handbook for Policy Makers. Multilevel Governance Studies. OECD. Paris
https://kede.gr/deka-vimata-gia-apotelesmatiki-dioikitiki-metarrythmisi-pou-stochevei-stin-apokentrosi-g΄meros/