Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μανωλόπουλος: Η τρίτη δόση είναι ένα περαιτέρω δίχτυ προστασίας

«Η τρίτη δόση είναι ένα περαιτέρω δίχτυ προστασίας, ένα περαιτέρω επίπεδο προστασίας για όσους θέλουν να είναι απολύτως ασφαλείς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι «δεν είναι και τόσο θέμα να γίνει ανοσία της αγέλης, η ανόσια της αγέλης για να γίνει πρέπει να εμβολιαστούν οι ανεμβολιασμένοι».

«Αυτό που φάνηκε λόγω της μετάλλαξης Δέλτα είναι ότι κάποια άτομα που είναι εμβολιασμένα όταν έχουν περάσει περίπου 6-8 μήνες μπορεί να νοσήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Για να προστατεύουμε αυτούς τους εμβολιασμένους από αυτή την πιθανότητα προτείνουμε την τρίτη δόση. Εγώ θα την κάνω γιατί θέλω να νοιώθω αυτή την extra σιγουριά, να ταξιδεύω και να έχω τη φυσιολογική ζωή που όλοι μας θέλουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η Αμερική δεν έδωσε το «πράσινο» φως για την τρίτη δόση του εμβολίου για να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού χωρών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ο κ. Μανωλόπουλος απάντησε: «Ακριβώς αυτό ήταν στην πραγματικότητα το κύριο σκεπτικό του FDA που είπε ‘’οι άνω των 60 να κάνουν αλλά για τους υπολοίπους δεν το συστήνουμε’’, όχι για λόγους αποτελεσματικότητας και ασφαλείας αλλά για να μπορέσει να χορηγηθεί και σε άλλες χώρες».

Για το τεστ αντισωμάτων, διευκρίνισε: «Είναι ένας δείκτης αλλά είναι ένα ατελής δείκτης για αυτό και δεν συστήνεται γενικότερα, περιέχει κάποια πληροφορία αλλά δεν είναι ο απόλυτος δείκτης. Δεν έχουμε όλοι την ίδια ανταπόκριση κάποιοι μπορεί σε 8 μήνες να χρειαζόμαστε αυτή την ενισχυτική δόση, κάποιοι άλλοι μπορεί να κρατάει και ενάμιση χρόνο. Αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς, η επιστήμη είναι κάτι που προχωράει με την παρατήρηση, την καταγραφή και την μελέτη άρα αποκτώντας εμπειρία όπως περνάνε οι μήνες και χορηγούμε τα εμβόλια, μαθαίνουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που διαφοροποιούν την ανταπόκριση μεταξύ των ατόμων και αυτό θα το ενσωματώσουμε και σε κάποια μελλοντική στιγμή θα ξέρουμε ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση».

«Έτσι εξελίσσεται η επιστήμη αλλά επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτό το κριτήριο η λογική είναι ας το δώσουμε σε όλους ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά για να τους προστατεύσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

Πηγή: parapolitika.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη