Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, συζητήθηκε χθες (8/10) η κατατεθείσα Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου κι Επίτιμου Αρχηγού της Αστυνομίας, Αναστάσιου Δημοσχάκη με επίκεντρο τον κάθετο ενεργειακό άξονα του Ν.Έβρου στα ερωτήματα της οποίας απάντησε τεκμηριωμένα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Νίκος Ταγαράς
Συγκεκριμένα, στην Πρωτολογία του ο Βουλευτής ανέφερε πως η κυβέρνηση, υλοποιεί το εμβληματικό έργο της επέκτασης της διανομής φυσικού αερίου εκκινώντας από την ΠΑΜ-Θ. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται πέντε (5) πόλεις της ΠΑΜ-Θ και η Ν. Ορεστιάδα προβλέποντας την μεταφορά του αερίου με βυτία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο βουλευτής Έβρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Έβρος συνιστά τον μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό Νομό της ΠΑΜ-Θ, αποτελώντας τον πυλώνα της Χώρας, είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο όλοι οι Εβρίτες.
Τέλος, ρώτησε τον Υφυπουργό, σε ποιο στάδιο της διαδικασίας βρίσκεται ο σχεδιασμός του ενεργειακού άξονα και ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να υλοποιηθεί.
Ο Υφυπουργός απαντώντας στην Πρωτολογία ανέφερε πως η κυβέρνηση πρωτοστατεί στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση ο εκτιμώμενος ελάχιστος αριθμός συνδέσεων (15.000) και εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, θα καλυφθεί πλήρως με τον πολλαπλάσιο αριθμό συνδέσεων. Εξήγησε ειδικότερα για την πόλη της Ν. Ορεστιάδας ότι σε αρχικό στάδιο θα τροφοδοτηθεί με τον σταθμό συμπίεσης αερίου CNG, με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας, με απώτερο σκοπό να διασυνδεθεί μελλοντικά με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, ώστε να έχουν πρόσβαση και οι Δήμοι Σουφλίου & Διδ/χου.
Ο Βουλευτής στην Δευτερολογία του ανέφερε ότι τα χωριά και οι οικισμοί κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου, αποτελούν ενεργά στρατόπεδα της Χώρας αλλά και της Ευρώπης. Παράλληλα, τόνισε πως σύμφωνα με την εν εξελίξει απογραφή, η πληθυσμιακή συρρίκνωση στον Έβρο είναι εμφανής, ειδικά στο Τρίγωνο των 17 χωριών της Ν.Ορεστιάδας, συνεπώς, ένας αγωγός φυσικού αερίου, που θα φτάνει μέχρι το Ορμένιο και τα Δίκαια, κι όχι μόνο στους τρεις (3) τοπικούς Δήμους, θα αποτελέσει ”αλτήρα” ανάπτυξης για τον Β. Έβρο θωρακίζοντας τον ακριτικό Νομό πολυεπίπεδα. Επίσης, τόνισε ότι το πολυπόθητο έργο του Φράγματος Μ. Δερείου, το οποίο προχωρά, θα ενώσει τις δύο κοιλάδες του Β/Έβρου, ήτοι του Ερυθροποτάμου Διδ/χου και του Άρδα Ν. Ορεστιάδας, καθιστώντας όλες τις περιοχές αρδεύσιμες και άρτια καλλιεργήσιμες, αυξάνοντας την τοπική παραγωγή. Συνεπώς απαιτείται ένας επιπλέον οριζόντιος άξονας που θα ενώνει την Ορεστιάδα με τον Κυπρίνο και ένας από το Διδ/χο μέχρι τους Μεταξάδες, θωρακίζοντας ενεργειακά την εύφορη γη του Νομού.
Στην απάντησή του επί της Δευτερολογίας ο Υφυπουργός ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού ύψους 61,8 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ καθώς κι από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ (2014-2020) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της ΠΑΜ-Θ. Τόνισε ότι ο υφιστάμενος σχεδιαζόμενος κεντρικός άξονας σταδιακά θα συμπληρώνεται από ”διακλαδώσεις”-δίκτυα προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει σε όλους τους καταναλωτές όλων των κατηγοριών, ενώ συνάμα εξήρε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αναμένεται να διασφαλίσει το εμβληματικό έργο για την περιοχή, μειώνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, δίνοντας κίνητρα για νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τονώντας κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία!