Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της προκλητικότητας

Μήνυμα στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το Συμβούλιο εξέφρασε την στήριξή του στις χώρες-μέλη για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή τις προκλητικότητας- και τόνισε ότι «νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέραν των πρωτοβουλιών και μέτρων που έχει αναλάβει κάθε χώρα, όπως και η Ελλάδα, χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα.

Τα μηνύματα προς την Τουρκία

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησε το ζήτημα της μετανάστευσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί «μετά και από παρεμβάσεις δικές μου το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με αρχική εκδοχή. Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας του 2016, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο». Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχει ρητή αναφορά και για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκποπούς -κάτι που αφορά και την Τουρκία και την περίπτωση Λευκορωσίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη, ότι εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια η «αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.»

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Ελλάδα και Κύπρος ενημερώσαμε το Συμβούλιο για τις εξελίξεις Αν.Μεσόγειο. Το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πλέον και σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕΤα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο ή τις προκλητικότητας. Νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εάν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η Ελλάδα είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.»

Ενεργειακή κρίση

«Χρειάζεται και μία πανευρωπαϊκή αντίδραση η Ελλάδα η πατρίδα μας έχει δρομολογήσει μία σειρά από παρεμβάσεις για να περιοριστούν σε πρώτη φάση στην πρώτη κλίμακα των καταναλώσεων οι αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.

»Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απολύτως εναρμονισμένες με το toolbox που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουν τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη αυτή την κρίση. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι ζητήσαμε από το συμβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει σε προτάσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε και τις απότομες αυξήσεις στην τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας όπως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

»Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις έχουμε αναφερθεί και πάλι σε αυτές στη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να χρειάζεται να αγοράζουμε λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου από τις αγορές οι οποίες είναι πιο μεταβολές σε γρήγορες διακυμάνσεις τιμών και τη δυνατότητα ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον να αγοράζουμε φυσικό αέριο σε Ευρωπαϊκή Ένωση όσα κράτη τουλάχιστον το επιθυμούν όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου.

»Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης φυσικού αερίου στα μεγάλα τερματικά της Αιγύπτου μεταφοράς στην Ελλάδα πολύ μικρή σχετικά απόσταση ποίησης του είτε στη ρεβυθούσα είτε στην Αλεξανδρούπολη Και το αέριο αυτό να καλύψει οι ελληνικές είτε Ευρωπαϊκές ανάγκες.

«Οπότε νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη τουλάχιστον για τους ομολόγους μου για να για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατικών μελών της ένωσης αλλά και έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση τέλος ήταν κοινός τόπος στο συμβούλιο ότι η πράσινη μετάβαση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί αλλά και η πατρίδα μας δεν είναι υπεύθυνη για την αυξήσεις Στις τιμές του φυσικού αερίου Και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

»Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε να Πιο φτηνή ενέργεια από τον ήλιο τον άνεμο το νερό».

Πηγή: cnn.gr – Φωτογραφία: John Thys, Pool Photo via AP

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email