Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Δαδιά: Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Βαλκανική απογραφή των Όρνιων

Στα μέσα Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η φετινή Βαλκανική απογραφή των Όρνιων στις θέσεις κουρνιάσματος.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, 30 παρατηρητές σε 20 θέσεις, από τη Δαδιά μέχρι την Αιτωλοακαρνανία, έστησαν τα τηλεσκόπια τους για να καταγράψουν τον αριθμό και τις μετακινήσεις των Όρνιων γύρω από τις κύριες αποικίες και τις εποχικές θέσεις κούρνιας.

Ο συνολικός αριθμός Όρνιων που καταγράφηκε ήταν 130, από τα οποία περίπου 90 καταγράφηκαν γύρω από τις τρεις αποικίες της Δυτικής Ελλάδας στην Αιτωλοακαρνανία (Εμπεσός – Όρη Βάλτου, Ακαρνανικά όρη, φαράγγι Κλεισούρας), αριθμός λίγο μεγαλύτερος από αυτόν του 2020, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την κρισιμότητα της περιοχής για την επιβίωση του είδους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω της συγκεκριμένης δράσης, αλλά και άλλων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τον Μαυρόγυπα, τον Γυπαετό και το Όρνιο (Πρόγραμμα #LIFE_IP4NATURA), εδραιώνεται σταδιακά μια συστηματική συνεργασία μεταξύ διοικητικών υπηρεσιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, συνθήκη απαραίτητη για να είναι αποτελεσματικές οι προσπάθειες προστασίας κρισίμως απειλούμενων ειδών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, επίσης, έχουν και οι υπόλοιπες παρατηρήσεις αρπακτικών που έγιναν παράλληλα με την καταγραφή των Όρνιων: 1 νεαρός Μαυρόγυπας στην Κοιλάδα του Κομψάτου, 6 Χρυσαετοί σε Ακαρνανικά Όρη, Εμπεσό και Βαράσοβα, 1 νεαρός Σπιζαετός στα Ακαρνανικά Όρη.

Η απογραφή των Όρνιων στις θέσεις κούρνιας υλοποιείται συντονισμένα σε Βαλκανικό επίπεδο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σερβία) εδώ και περίπου 15 χρόνια. Σκοπός της απογραφής είναι ο κατά το δυνατόν πιο ακριβής προσδιορισμός και η παρακολούθηση του Βαλκανικού πληθυσμού των Όρνιων, ο οποίος θεωρείται ενιαίος, όπως έχει φανεί από τις συνεχείς μετακινήσεις μαρκαρισμένων άτομα από την Κροατία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία στη βόρεια και δυτική Ελλάδα και αντίστροφα. Η απογραφή διεξάγεται στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου των Όρνιων, δηλαδή στις αρχές του χειμώνα, όταν τα περισσότερα άτομα έχουν αφήσει τις θερινές περιοχές τροφοληψίας και κινούνται κοντά στις αναπαραγωγικές αποικίες.

Στη φετινή απογραφή, εκτός της Ορνιθολογικής και των πολλών εθελοντών της που συνέβαλαν σε αυτή, συμμετείχαν οι ακόλουθοι φορείς:

  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου
  • Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου
  • WWF Greece
  • Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας
  • Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων
  • Δασαρχείο Αριδαίας
  • Δασαρχείο Ιωαννίνων
  • Δασαρχείο Σταυρούπολης
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email