Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι πολίτες συνηθίζουν να χορηγούν τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis –τους οποίους αποκτούν από την Εφορία – στους λογιστές τους.
Έτσι, εκείνοι μπορούν να υποβάλλουν για λογαριασμό των πελατών τους, τη φορολογική τους δήλωση, να τους τυπώνουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και άλλα. Μόνον που η συγκεκριμένη διαδικασία είναι λάθος και ίσως και επικίνδυνη.
Οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet «ανοίγουν την πόρτα» σε πληθώρα εμπιστευτικών πληροφοριών και παρόλα αυτά αν και προσωπικά στοιχεία εκχωρούνται σε τρίτους –και δη τους λογιστές- με ευκολία.
Η ανάγκη, λοιπόν, να ενισχυθεί ο βαθμός ασφαλείας των κωδικών πρόσβασης στο Taxis γίνεται επιτακτική από τη στιγμή που προχωράει η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
Εξουσιοδότηση για την είσοδο στο Taxis
Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis μπορεί κάποιος πλέον να κάνει υπεύθυνες δηλώσεις, να βγάζει πιστοποιητικά και να αποκτά πρόσβαση σε πλήθος εμπιστευτικών πληροφοριών πέραν των φορολογικών αρχείων.
Πόσοι από εμάς έχουν χορηγήσει τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis στον λογιστή τους προκειμένου να τους υποβάλλει τη φορολογική δήλωση, να τους τυπώνει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να τους ενημερώνει για τις οφειλές και τις λοιπές υποχρεώσεις;
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή δεν είναι η σωστή διαδικασία διότι κανονικά πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει εξουσιοδότηση στον λογιστή προκειμένου αυτός να υποβάλλει τη δήλωση με τους δικούς του κωδικούς; Αυτή η «περίεργη» ισορροπία στην αγορά -δηλαδή οι λογιστές να έχουν στην κατοχή τους προσωπικούς κωδικούς των φορολογούμενων- είναι γνωστή στις φορολογικές αρχές οι οποίες δρομολογούν τη λύση. Η πρόσβαση στο Taxis θα αυστηροποιηθεί ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτός που αποκτά πρόσβαση ή κάνει χρήση των κωδικών είναι και ο πραγματικός κάτοχος των κωδικών. Πώς;
Πώς θα «αυστηροποιηθεί» η διαδικασία
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός πρόσβασης και στο e-banking των τραπεζών. Δηλαδή, για να μπαίνει κάποιος στο Taxis δεν θα αρκεί μόνο η πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης και του username. Θα χρειάζεται και η πληκτρολόγηση μοναδικού επιπλέον κωδικού ο οποίος θα φτάνει στον φορολογούμενο μέσω του κινητού είτε με SMS είτε με push notification. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο και οι λογιστές θα πρέπει στη συνέχεια να ζητούν εξουσιοδοτήσεις για να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για λογαριασμό των πελατών τους.
Η «αυστηροποίηση» της πρόσβασης στο Taxis προγραμματίζεται να δρομολογηθεί μέσα στο 2022 καθώς θα πρέπει να επιλεγεί μια περίοδος χωρίς ιδιαίτερα αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Μετά τον ερχόμενο Ιούλιο.
Το πιο πιθανό είναι οι αλλαγές αυτές να δρομολογηθούν και να υιοθετηθούν μετά το δεύτερο εξάμηνο της ερχόμενης χρονιάς: Άλλωστε, αυτή την στιγμή το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για τον Μάρτιο του 2022.
Κατόπιν και θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο ή Ιούλιο της νέας χρονιάς.
Εφόσον, όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί τότε ανοίγει ο δρόμος για τις συγκεκριμένες αλλαγές
Όσον αφορά στην ΑΑΔΕ, εκτός από την ασφάλεια των φορολογουμένων θα «αναπτυχθεί» και ένα ελεγκτικό εργαλείο. Αν οι λογιστές μπορούν να κάνουν δηλώσεις μόνο μέσω εξουσιοδοτήσεων, είναι προφανές ότι και τα φορολογικά συστήματα θα καταγράφουν τον αριθμό των πελατών που έχει το κάθε λογιστικό γραφείο.
ΠΗΓΗ: Βαγγέλης Δουράκης – enikonomia.gr