Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οικοδομώντας ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Το έχει κάνει επί σειρά ετών. Ο αγωγός TAP που λειτούργησε πριν από δύο χρόνια, η πρώτη υποδομή LNG τέθηκε σε απευθείας σύνδεση στην Ευρώπη ειδικά για να φέρει μη ρωσικό φυσικό αέριο στους ευρωπαίους καταναλωτές.»
Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο The Economist World Ahead ενώ τόνισε «όλη η δουλειά που κάνει η Ευρώπη με το Αζερμπαϊτζάν αυτή τη στιγμή εξαρτάται από τη λειτουργία του αγωγού TAP. Η επέκταση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας εδώ στην Αθήνα άνοιξε την πόρτα σε μια δραματική επέκταση των παραδόσεων LNG των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Δεν έχει περάσει μήνας που να μην υπάρχει αμερικανικό πλοίο LNG που να παραδίδει αέριο όχι μόνο στους Έλληνες καταναλωτές, αλλά έχει βοηθήσει να σπάσει το μονοπώλιο της Gazprom στη Βουλγαρία.»
Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στην πλωτή εγκατάσταση επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη που θα λειτουργήσει το 2023, και στην συμβολή στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των διαδρομών που αποτελεί στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στο οποίο η Ελλάδα έχει συμβάλει στη διευκόλυνση, όχι μόνο για αυτήν, αλλά και για τη Βουλγαρία, για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τον νέο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία, τις συνομιλίες με το Κοσσυφοπέδιο, και τη Σερβία που έχει συνάψει σύμβαση πάρτε αέριο από τις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης.
Θέλοντας να καταδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ανέφερε, «έτσι, σε μια στιγμή που όλοι είναι πολύ επικεντρωμένοι στη χειραγώγηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως πολιτικό εργαλείο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τυχερή θέση να μην είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη Gazprom ή στη ρωσική χειραγώγηση και μάλιστα να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.»
«Υπάρχει ένα μάθημα από αυτό που έχει κάνει η Ελλάδα με τον αγωγό TAP, με τη Ρεβυθούσα, με την Αλεξανδρούπολη, που είναι ότι πρέπει να επενδύσετε σε αυτού του είδους τις υποδομές διαφοροποίησης. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διπλασιάζουν την ενεργειακή μετάβαση,» σημείωσε
ΠΗΓΗ: viadiplomacy.gr