Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Έβρος: 3,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για τον ιδιοκτήτη του φαρμακείου με τα “ψευδή rapid test”

Σε 42 μήνες φυλάκιση με αναστολή έως την απόφαση του Εφετείου καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης του Φαρμακείου του Πρωτοκκλησίου του δήμου Σουφλίου, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας, όπου ολοκληρώθηκε σήμερα (09/03) η δίκη για τις “ψευδείς βεβαιώσεις” rapid tests.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, στον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης επιβλήθηκε ποινή 32 μηνών συνολικά, για την κατηγορία της “υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση” και άλλων 10 μηνών για την κατηγορία της “δωροληψίας κατ’ εξακολουθηση”. Δέκα έξι (16) από τους υπόλοιπους 20 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για την κατηγορία της “χρήσης υφαρπαγείσας ψευδούς βεβαίωσης”, ενώ οι υπόλοιποι 4 αθωώθηκαν. Τόσο ο ιδιοκτήτης του Φαρμακείου όσο και οι άλλοι 16 που καταδικάστηκαν, άσκησαν έφεση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η ακροαματική διαδικασία που συνεχίστηκε σήμερα μετά τη διακοπή της 22ας Φεβρουαρίου, διήρκεσε έξι ώρες περίπου, κατά τις οποίες απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι και ακολούθησε, μετά από διακοπή σχεδόν μιάμισης ώρας, η πρόταση της Εισαγγελέως και οι τελικές αγορεύσεις των τεσσάρων συνηγόρων υπεράσπισης. Στη συνέχεια η έδρα αποχώρησε για να συνεδριάσει για την απόφασή της, την οποία έκανε γνωστή ο Πρόεδρος του Τριμελούς μισή ώρα αργότερα.

Σε ό,τι αφορά τα όσα υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, δήλωσαν ότι υπήρξαν περιπτώσεις που έκαναν τα rapid tests εκτός του Φαρμακείου (είτε στο σπίτι, είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι του ιδιοκτήτη του Φαρμακείου), ωστόσο απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι έκαναν μόνον αυτοέλεγχο και ζητούσαν από τον ιδιοκτήτη του Φαρμακείου να τους καταχωρήσει το αποτέλεσμα στο σύστημα του ΗΔΙΚΑ.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε, άλλωστε, ότι όλα τα επίμαχα tests ήταν αρνητικά, “που σημαίνει ότι δεν υπήρχε πρόθεση να δηλώσουν κάτι ψευδές που θα τους εξασφάλιζε εξάμηνο πιστοποιητικό νόσησης ή 15νθήμερη άδεια από την εργασία τους”. Στις ερωτήσεις της Εισαγγελέως για τους λόγους που επέλεγαν το συγκεκριμένο Φαρμακείο, παρότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είναι κάτοικοι περιοχών που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το Πρωτοκκλήσι, οι απαντήσεις των κατηγορουμένων συνδύαζαν την οικονομικότερη τιμή που προσέφερε το συγκεκριμένο Φαρμακείο (5 ευρώ το test), τη φιλική ή οικογενειακή σχέση που είχαν με τον ιδιοκτήτη του αλλά και τις διευκολύνσεις που έκανε, μεταβαίνοντας ο ίδιος εκεί που τον καλούσαν, σε ώρες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από αλλού. Κατά τις αγορεύσεις τους, ορισμένοι από τους συνηγόρους υπεράσπισης επανέλαβαν την κοινή “υπόνοια” ότι την ανώνυμη καταγγελία που έγινε σε βάρος του ιδιοκτήτη του Φαρμακείου την έκανε ανταγωνιστής του, επειδή “χαλούσε την πιάτσα χρεώνοντας 5 ευρώ, την ώρα που άλλα φαρμακεία χρέωναν 10”. Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε επίσης το γεγονός ότι ο νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένα σε ποιον χώρο θα πρέπει να λαμβάνεται δείγμα για rapid tests, παρά μόνο την υποχρέωση αυτό να γίνεται από πιστοποιημένο γνώστη διενέργειας τεστ και το αποτέλεσμα να καταχωρείται εντός 24 ωρών.

Η υπόθεση, για τον ιδιοκτήτη του Φαρμακείου και τους άλλους 16 που καταδικάστηκαν, θα τελεσιδικήσει στο Εφετείο Κομοτηνής, όχι ιδιαίτερα σύντομα, αφού αφενός η πλημμεληματική φύση των κατηγοριών αλλά και ο σχετικά πρόσφατος χρόνος τέλεσης των αδικημάτων (Νοέμβριος 2021), δεν καθιστούν άμεσης προτεραιότητας την εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αφού δεν υφίσταται και ο κίνδυνος παραγραφής.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email