Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ο καθηγητής του ΔΠΘ Ε. Μανωλόπουλος εξηγεί γιατί δεν συστήνεται για όλους

Για αναγκαιότητα διενέργειας από ηλικιωμένους, ευπαθή άτομα και πολίτες με χαμηλή ανοσοαπόκριση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τη θωράκιση από τον κορονοϊό κάνει λόγο στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι από το φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμες οι βελτιωμένες εκδόσεις των υπαρχόντων εμβολίων, η διενέργεια των οποίων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υποχρεωτική, ενώ μέσα στο 2023 αναμένουμε τη νέα γενιά των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία θα έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα και θα παρέχουν μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία.

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρει ότι εκτός απροόπτου ο κορονοϊός θα μείνει για πάντα ή έστω για πολύ καιρό στην κοινότητα και αν καταστεί απολύτως διαχειρίσιμος, θα λειτουργεί όπως η γρίπη.

«Με την τέταρτη δόση αυξάνεται η ανοσία»

Ακόμα μεγαλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό προσφέρει σε ηλικιωμένους και ευπαθείς υγειονομικά ομάδες η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, αφού αυξάνεται η διάρκεια της ανοσίας και οι ασθενείς περνούν με ελαφρότερα συμπτώματα τη νόσο.

«Υπάρχει αναγκαιότητα διενέργειας της τέταρτης δόσης. Όχι για το γενικό πληθυσμό, αλλά για ηλικιωμένους, για ευπαθείς ομάδες και για άτομα με χαμηλή ανοσοαπόκριση. Η τέταρτη δόση θα αυξήσει το επίπεδο προστασίας καθώς και τη διάρκεια της ανοσίας. Θα βοηθήσει να περάσουν ευκολότερα και με πιο ήπια συμπτώματα τη νόσο, όσοι μολυνθούν από τον ιό. Δεν υπάρχει παγκοσμίως κάποια προκαθορισμένη ηλικία, πάνω από την οποία θα πρέπει να γίνεται η τέταρτη δόση. Στις ΗΠΑ αποφάσισαν να γίνει η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, στη Σουηδία σε άτομα άνω των 65 και στην Ελλάδα η επιτροπή αποφάσισε να διεξαχθεί σε πολίτες πάνω από 60 έτη. Η τέταρτη δόση είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Μανωλόπουλος.

Από φθινόπωρο τα νέα εμβόλια

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο από τα υπάρχοντα, το οποίο να επιφέρει πολύ μεγάλης διάρκειας ανοσία. Για το λόγο αυτό και εν’ όψει των νέων και αποτελεσματικότερων εμβολίων που θα έχει η ανθρωπότητα από το ερχόμενο φθινόπωρο, δεν προτείνεται από τους ειδικούς να γίνει τώρα σε όλους η τέταρτη δόση.

«Από το ερχόμενο φθινόπωρο, ίσως και λίγο νωρίτερα, θα έχουμε τη βελτιωμένη έκδοση των υπαρχόντων εμβολίων, από τις εταιρείες που και σήμερα εμβολιαζόμαστε. Αυτά τα εμβόλια θα παρέχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Οι μελέτες για τα εμβόλια αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιστεύω ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε μια νέα γενιά εμβολίων απέναντι στον κορονοϊό, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Κατά τον ίδιο, τα εμβόλια που θα έχουμε από το φθινόπωρο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποχρεωτικά, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τα στελέχη του κορονοϊού που θα υπάρχουν στην κοινότητα.

«Κρούσματα θα υπάρχουν και φαίνεται ότι θα μείνει μαζί μας για πάντα ή έστω για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη. Εκτός κι αν βρούμε κάποιο εμβόλιο, το οποίο θα βοηθάει στο να μη μολυνόμαστε καν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε αυτό το ενδεχόμενο, διότι έχουν γίνει και γίνονται πάρα πολλές επιστημονικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», λέει ο κ. Μανωλόπουλος.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Τέλος, ο καθηγητής Φαρμακολογίας σημειώνει ότι με τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, διότι τα μέτρα κυρίως αυτούς προστατεύουν.

«Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στους ανεμβολίαστους, ώστε να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία του εαυτού τους. Για παράδειγμα, να φοράνε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό», υπογραμμίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email