Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Η Θράκη, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και ο ρόλος των μουφτήδων – Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής

«Φτάνοντας στην Ευρώπη του 2022 όπου ο επεκτατικός αναθεωρητισμός έχει πλέον πάρει τα όπλα και έχει εισβάλει σε μια κυρίαρχη χώρα της Ευρώπης, όπου η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Δεν περίσσευε, δεν ήταν αχρείαστη ούτε μάταιη, η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, αλλά ήταν και είναι αποτέλεσμα στρατηγικής σκέψης και εθνικής πολιτικής».

Ισχυρό γεωγραφικό άκρο της Ευρώπης

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της σχετικής έκθεσης, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της περιοχής βασίζεται στο τρίπτυχο: ισχυρή, καινοτόμα και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η Θράκη γεωγραφικά αποτελεί σημείο αιχμής της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αποτελεί διαχρονικά σύνορο και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ταυτόχρονα όμως εμφανίζει κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες που αν για κάποιους είναι μόνο πρόκληση, για την χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη είναι ευκαιρία και όφελος, γιατί σε δύσκολες περιόδους η Θράκη παρέμεινε παράδειγμα κοινωνικής συνοχής και συνύπαρξης, χωρίς εξάρσεις και ακραία φαινόμενα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, «στόχος της διακομματικής επιτροπής ήταν να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί η ακριτική περιοχή, να προχωρήσει στην εκπόνηση σύγχρονων και υλοποιήσιμων πολιτικών για την ενίσχυση και θωράκιση της».

«Στόχος είναι να γίνει η Θράκη καινοτόμος, πολυπολιτισμικός και σύγχρονος πόλος και παράλληλα ένα ισχυρό γεωγραφικό άκρο της Ευρώπης», τόνισε.

Αναφερόμενη στο πόρισμα της πλειοψηφίας, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι είναι ενιαίο και αδιαίρετο έχοντας στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία, με επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια, στον τουρισμό, με στήριξη και εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και με επένδυση στην παιδεία και στην εκπαίδευση, ενδυνάμωση των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, των μειονοτήτων, των γυναικών και όλων των ανθρώπων που η διαφορετικότητα τους αποτελεί δύναμη για εκείνους και για την κοινωνία μας.

«Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΝΔ και αυτή είναι η προσέγγιση του πορίσματος. Ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή και για τον σχεδιασμό της πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες. Και στο τέλος της ημέρας και της συζήτησης αυτό που θα μείνει είναι η πολιτική βούληση για δράση, που αντιπροσωπεύει η έκθεση της επιτροπής», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Οι επόμενοι μουφτήδες να έχουν την ευρύτατη αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία να ακολουθήσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο προκειμένου να αναδειχθούν σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής, ελκυστικές για κατοίκηση, για επενδύσεις και εργασία», σημείωσε  ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε, «συγκριτικά  πλεονεκτήματα αποτελούν η διασυνοριακότητα και η διαπολιτισμικότητα, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται από πολλούς ως μειονεκτήματα». «Το κρίσιμο είναι να μην εντάσσεται η περιοχή στην ευρύτερη, επικίνδυνη λογική του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς» αλλά στην θέση ότι αποτελεί πυλώνα ειρήνης και συνανάπτυξης», τόνισε.

«Το πόρισμα της πλειοψηφίας, δυστυχώς υπηρετεί για μια ακόμη φορά την επικοινωνία και όχι την ουσία. Απαραίτητο για την περιοχή είναι να προωθηθούν περαιτέρω οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το σαφές μήνυμα ότι αφορούν αποφάσεις της χώρας μας σε σχέση με τους πολίτες της και όχι τρίτη χώρα», συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεσπιστεί μια νέα διαδικασία ανάδειξης μουφτήδων που θα βασίζεται σε ένα εισηγητικό συμβούλιο θρησκευτικών λειτουργών και την λήψη της τελικής απόφασης από το Υπ. Παιδείας για διορισμό μουφτήδων».

«Οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να έχουν την ευρύτατη αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας. Η απροθυμία της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίξει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις φάνηκε στην υπαναχώρηση της από την κοινή υποστήριξη του θεσμικού τμήματος του πορίσματος, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είπε και κατέληξε: «Μια νέα, προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο και τις αναγκαίες τομές, για να γίνει η Θράκη ένας τόπος που να χαίρεσαι να ζεις».

«Στη Θράκη υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες»

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και στη παρέμβασή του ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, τόνισε : «Στη Θράκη υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες, τους οποίους δεν διαχωρίζουμε σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στη Θράκη έχουν τα ίδια δικαιώματα, χρειάζονται την ίδια στήριξη από την Πολιτεία».

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης της θρησκευτικής μειονότητας από τη Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και προσπαθεί να εγκλωβίσει τη μουσουλμανική μειονότητα σε αντιλήψεις που εμποδίζουν την πρόοδο και την ευημερία.

«Η Πολιτεία πρέπει να απαλλάξει τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες από την επιρροή κύκλων που θέλουν την ένταση και υπονομεύουν τη δική τους εξέλιξη και πρόοδο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την Παιδεία», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.

Πρότεινε τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στα μειονοτικά σχολεία, για όλα τα παιδιά, με νέα προγράμματα σπουδών, με διαρκή κατάρτιση των διδασκόντων σε αυτά, με τη διασύνδεση των μειονοτικών σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που θα συνδράμει στην αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσα από συνεργασίες με το εξωτερικό και ειδικά κίνητρα για ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και της διασύνδεσης του με την τοπική οικονομία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι όλες οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν στη Θράκη τα προηγούμενα χρόνια και είχαν θετικό πρόσημο για τους κατοίκους, είχαν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε λέγοντας:

«Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψε σε πλειοψηφικό και κοινωνικό ρεύμα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάντα μια ευρεία πατριωτική ανάγνωση. Για το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, για τα εθνικά θέματα, για την περιφερειακή πολιτική σε κρίσιμες εθνικά και γεωγραφικά περιοχές όπως είναι η Θράκη και το Αιγαίο. Και η ανάγκη μιας νέας πατριωτικής ανάγνωσης της πραγματικότητας είναι ισχυρή σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε».

Σούδα του Βορρά

«Αν σήμερα η Βουλή συζητάει τα πορίσματα μιας επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, είναι γιατί σ’ αυτή την περιοχή η οποία συγκεντρώνει το αναβαθμισμένο «ενδιαφέρον» του αμερικανικού παράγοντα, καθρεφτίζονται οι στόχοι της άρχουσα τάξης, η οποία επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, συμμετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς – πολιτικούς σχεδιασμούς άλλων.

»Αυτούς τους στόχους έχετε πάρει επ’ ώμου και εσείς της ΝΔ που κυβερνάτε και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ που κυβερνήσατε. Και γύρω απ’ αυτούς τους στόχους θέλετε να αποσπάσετε και τη στήριξη του λαού της περιοχής» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε νατοϊκή βάση και «Σούδα του Βορρά».

Μόνιμη υπανάπτυξη

Επίθεση στη κυβέρνηση εφ΄ όλης της ύλης, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κυβερνητική πρόταση για την ανάπτυξη της Θράκης την καταδικάζει σε μόνιμη υποανάπτυξη, επέκρινε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ ζήτησε να υιοθετηθεί η πρόταση του κόμματος του για μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις ρεύματος μέχρι τον Ιούνιο, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια.

«Η ακριτική, στρατηγικής σημασίας Θράκη, έχει ανάγκη της φροντίδας μας ενώ εσείς την καταδικάζετε στην μόνιμη υποανάπτυξη. Της επιβάλλετε ένα απαρχαιωμένο μοντέλο  αρχών του 20ού αιώνα και όχι ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Για εμάς η βιομηχανία του μέλλοντος που θα έπρεπε να στηθεί στη Θράκη είναι το πράσινο υδρογόνο και οι πλωτές ανεμογεννήτριες. Πουθενά όμως στο πόρισμα σας δεν το είδαμε.

Αν περάσει το ανατριχιαστικό σχέδιο σας η Θράκη θα είναι γη σκουριασμένων αγωγών εγκαταλελειμμένων. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια περιοχή που είναι ορμητήριο του αμερικανικού στρατού.

Από το πόρισμα διαφαίνεται η ανάπτυξη της υπανάπτυξης και ο θρίαμβος της εθνικής ανασφάλειας στο όνομα της αποικιοκρατικής αμυντικής συμφωνίας που βάζει την Αλεξανδρούπολη στο στόχαστρο μιας προβληματικής πυρηνικής δύναμης που βρίσκεται 15 λεπτά μακριά σε πυραυλικούς όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει για άμεση κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας».

«Πάψτε πια να σιγοντάρετε της συνέχιση του πολέμου που κουμπώνει στον πραγματικό στόχο της αμερικάνικης πολιτικής που είναι μια φτωχή, αντιδραστική και εξαρτημένη Ευρώπη», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

ΠΗΓΗ: in.gr

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email