Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Μύθοι και πραγματικότητα για τα πιο γνωστά τρόφιμα που συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα αποτελούν ιδανική ευκαιρία να ξαναβρεθούμε με αγαπημένους φίλους και συγγενείς, να ζήσουμε έθιμα και να απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις. Χαρακτηριστικό αυτών των ημερών όμως είναι η πολυφαγία με γεύματα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά ενώ συχνά συνοδεύονται και από αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος.Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα πιο τυπικά συστατικά του Πασχαλινού τραπεζιού που θα μας βοηθήσουν να προσέξουμε αλλά και απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις εκλεκτές ημέρες.

ΑΥΓΟ

Τα αυγά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και κυρίως πρωτεϊνών. Όμως ποια είναι η αλήθεια σχετικά με την συνολική ποσότητα χοληστερόλης σε αυτά; Συνήθως, σε ένα αυγό βρίσκονται περίπου 400 mgr χοληστερόλης, ποσότητα που δεν θεωρείται ικανή για να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακού ή αγγειακού επεισοδίου. Προσέξτε όμως την ποσότητα αλατιού που τα συνοδεύει και τα λίπη στα οποία μαγειρεύονται !!! Ο συνδυασμός αλατιού και κορεσμένων λιπαρών επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού.

ΑΡΝΙ

Το αρνί έχει πλούσια διατροφική αξία και θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Όμως εκτός από τις χρήσιμες ιδιότητες είναι πλούσιο σε θερμίδες, λίπος και χοληστερίνη. Τα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες με ολικό λίπος περίπου 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Η διατροφή του αρνιού με χόρτα μπορεί να μειώσει τα λιπαρά μέχρι και 15%. Περιορίστε την πρόσληψη στα πλαίσια της ισορροπημένης Μεσογειακής Διατροφής και επιλέξτε μερίδες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Είναι πλούσιο σε ουσίες με γνωστή προστατευτική δράση για την καρδιά όπως η Ρεσβερατρόλη. Απολαύστε χωρίς υπερβολή την χαλαρωτική δράση του αλκοόλ ειδικά στο κόκκινο κρασί και αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση που εκτός των άλλων αποδίδει πολλές θερμίδες και οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

ΠΑΤΑΤΕΣ

Δεν τις συνοδεύει συνήθως η φήμη του υγιεινού εδέσματος. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως Βιταμίνες C,Ε και Κάλιο. Η φλούδα τους επίσης θεωρείται άριστη πηγή πρόσληψης Φυτικών Ινών. Οι Γλυκοπατάτες ειδικότερα περιέχουν υψηλές ποσότητες σε Βιταμίνη Α, μέχρι και 4 φορές περισσότερο από τις κοινές πατάτες. Προσοχή απαιτείται στον τρόπο παρασκευής τους, με τις ψητές ή βραστές πατάτες να θεωρούνται ασφαλέστερες επιλογές.

ΨΩΜΙ

Τα δημητριακά ολικής άλεσης σε αυτό θεωρούνται καλή πηγή πρόσληψης φυτικών ινών. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, Δυσλιπιδαιμίας και Σακχαρώδους Διαβήτη ενώ συμβάλλουν στην ισορροπημένη λειτουργία του Γαστρεντερικού Συστήματος.

ΣΑΛΑΤΕΣ

Είναι καλύτερο να επιλέξετε σκούρα και φυλλώδη λαχανικά χωρίς την παρουσία λιπαρών ουσιών dressing και αλλαντικών σε αυτές. Συνοδεύστε με ελαιόλαδο, ξύδι ή χυμό από λεμόνι που αυξάνουν την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών.

ΚΑΦΕΣ

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε την ημέρα μας με το αγαπημένο αυτό ρόφημα.. Τί ξέρουμε όμως για τα πιθανά οφέλη που προκαλεί; Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση μέχρι 4 μερίδων καφέ ημερησίως με μείωση εκδήλωσης Νεοπλασματικών ασθενειών αλλά και Καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης ελαττώνει σε κάποιο βαθμό την όρεξη, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Parkinson και λόγω της λιποδιαλυτικής του δράσης σχετίζεται με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης χολολιθίασης. Προσοχή όμως στην ποσότητα ζάχαρης, γάλακτος και γλυκαντικών μέσων που συχνά τον συνοδεύουν.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η μαύρη σοκολάτα που περιέχει 70% κακάο, θεωρείται πλέον σύμμαχος υγείας και ευεξίας. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην καλή εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία. Ταυτόχρονα, προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη στους ενήλικες.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

Sun S, Hua S, Hong Y, Gu Z, Cheng L, Ban X, Li Z, Li C, Zhou J. Influence of different kinds of fatty acids on the behavior, structure and digestibility of high amylose maize starch-fatty acid complexes. J Sci Food Agric. 2022 Apr 14. doi: 10.1002/jsfa.11933. Epub ahead of print. PMID: 35426124.

Salazar HM, de Deus Mendonça R, Laclaustra M, Moreno-Franco B, Åkesson A, Guallar-Castillón P, Donat-Vargas C. The intake of flavonoids, stilbenes, and tyrosols, mainly consumed through red wine and virgin olive oil, is associated with lower carotid and femoral subclinical atherosclerosis and coronary calcium. Eur J Nutr. 2022 Mar 7. doi: 10.1007/s00394-022-02823-0. Epub ahead of print. PMID: 35254491.

Yang H, Zhang T, Rayamajhi S, Thapa A, Du W, Meng G, Zhang Q, Liu L, Wu H, Gu Y, Zhang S, Wang X, Li H, Zhang J, Dong J, Zheng X, Cao Z, Zhang X, Dong X, Sun S, Wang X, Zhou M, Jia Q, Song K, Niu K. The longitudinal associations between sweet potato intake and the risk of non-alcoholic fatty liver disease: the TCLSIH cohort study. Int J Food Sci Nutr. 2022 Apr 9:1-12. doi: 10.1080/09637486.2022.2050997. Epub ahead of print. PMID: 35403524.

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   [email protected]

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   [email protected]

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email